2019-03-09
难得爸爸放早,可以近近地系观塘食好西。观塘有好多工厦,当中隐藏咗好多特式小店架,今次我地就同爸爸去咗食Bella Shine!一入门口,小JM就被两副铠甲所吸引,不停问系咩来咩来。。。店内有BB High Chair及小童餐具提供。刚好我地有墙边嘅大枱,所以我地就无用到High Chair。不过系嘢食来到都发生咗件小插曲,就系小JM打泻咗水呀。好彩店员都好快手帮忙抹干枱面又提供餐纸巾俾我抹干衣衫嘅水。讲返今晚呢餐先,我地分别叫咗一个Set Dinner再单点一个意粉转餐。Set Dinner我地拣咗Set C:前菜:法式野菜冻批、蟹肉沙沙、火灸海胆酱赤虾沙律汤:日本南瓜蟹肉忌廉汤主菜:酥皮焗牛柳伴老虎虾配黑松露烧汁今日嘅餐汤系日本南瓜蟹肉忌廉汤,完全啱晒为食嘅小JM。整个汤都充满南瓜嘅香气,满口南瓜蓉嘅感觉,而且汤中仲有啖啖蟹肉,更觉鲜味!店内亦有蒜蓉包提供,亦可以配埋一齐,味道唔错架。蒜蓉包做到外脆内软,而且香气十足,连平时少食蒜蓉包嘅我都忍唔住要试。前菜中嘅法式野菜冻批带少许微辣,口感似蛋糕,几特别。蟹肉沙沙同火灸海胆酱赤虾沙律都系我喜欢嘅,蟹肉沙沙口感清甜,仲有啖啖蟹肉,加埋飞鱼
一入门口,小JM就被两副铠甲所吸引,不停问系咩来咩来。。。
店内有BB High Chair及小童餐具提供。
不过系嘢食来到都发生咗件小插曲,就系小JM打泻咗水呀。
好彩店员都好快手帮忙抹干枱面又提供餐纸巾俾我抹干衣衫嘅水。
Set Dinner我地拣咗Set C:
前菜:
法式野菜冻批、蟹肉沙沙、火灸海胆酱赤虾沙律
汤:
日本南瓜蟹肉忌廉汤
主菜:
酥皮焗牛柳伴老虎虾配黑松露烧汁
今日嘅餐汤系日本南瓜蟹肉忌廉汤,完全啱晒为食嘅小JM。
店内亦有蒜蓉包提供,亦可以配埋一齐,味道唔错架。
前菜中嘅法式野菜冻批带少许微辣,口感似蛋糕,几特别。
蟹肉沙沙同火灸海胆酱赤虾沙律都系我喜欢嘅,
蟹肉沙沙口感清甜,仲有啖啖蟹肉,加埋飞鱼籽感觉更丰富。
而火灸海胆酱赤虾就好鲜甜!
来到主菜酥皮焗牛柳伴老虎虾配黑松露烧汁!
牛魔王就紧系要食牛,仲要有酥皮焗牛柳伴,当然要试一试啦。
酥皮上枱时仍然好脆,以餐刀切下已经听到碎开嘅声,
切开见到牛肉仍然鲜嫩带粉红,
我同爸爸都已经急不及待想食啦!
将牛肉配以黑松露烧汁份外惹味。
当中嘅薯蓉、原只焗薯及老虎虾亦不错,香口又滋味。
虽说小JM未饿,但我地亦叫咗一客软壳蟹天妇罗咸蛋黄意粉,以防为小JM来袭。
果然不出所料,小JM见到我地食嘢都系要食埋一份。
我喜欢软壳蟹天妇罗,外层够脆口,内里松软得来啖啖肉,而且唔会太干。
意粉虽然加咗咸蛋黄煮,但唔会太腻或太咸,恰到好处,而且食落仲带有蛋黄香添。
刚好店内有「1蚊小食五选一」优惠,
我地亦加左一客 吉列一口芝士。
芝士上碟时有点松散,味道还可以,只系芝士味略嫌不够,
或者因为我地都系芝士怪,喜欢浓一啲,但以性价比来说已经唔错。
最后仲有甜品,分别有曲奇mousses、Tiramisu及芝士蛋糕。
味道不会太甜,但有点实。