2016-04-10
自从搬到了观塘区工作, 就常常留意附近有什么特别的餐厅, 然后意外地发现了The Stadium。The Stadium属于楼上餐厅, 所以我已有心理准备是到旧式公厦里进餐。 谁知这栋大厦The Wave, 竟然是一栋带点pop art 元素的新净商厦, 宽敞又干净。上到四楼一入门口, 第一眼见到既唔系餐枱, 而系一张桌球枱。 星期四既晚上八点, 呢间位于工业区既餐厅竟然几乎坐满哂人, 大家系到饮酒倾计, 场面好轻松好热闹。我地小两口被安排既位置系贴墙既, 而墙边既座位竟然系影院櫈, 同张枱高度好乎合, 又坐得几舒服㖞。呢到比人感觉好sporty好好玩, 除左桌球、掟镖机、足球机外, 连餐垫同水杯都系同足球有关, 好用心。每次去餐厅都会影低menu, 方便大家亦方便自己。The Stadium既食物系美式风格, 见到有多炸物小食肉类, 亦有香港人喜爱的意粉及All day breakfast。Brooklyn Draft Beer $68黎到甘chill既环境, 紧系要饮番杯relax下。第一次饮"Brooklyn", 好有小麦味, 入口有啲苦, 但随后又会有点甜, 另一半表示十分喜欢
黎到甘chill既环境, 紧系要饮番杯relax下。第一次饮"Brooklyn", 好有小麦味, 入口有啲苦, 但随后又会有点甜, 另一半表示十分喜欢。
我自己就饮番淡味啤酒Hoegarden, 最岩一路饮一路食炸物。
哇, 用木板上既炸物拼盘伴随住沙律菜, 上枱时完全唔觉油腻, 卖相相当丰富!
拼盘当中包括: 炸鸡块、洋葱圈、鱿鱼圈、芝士条、粟米波及水牛鸡翼。
仲有炸鸡块出奇地嫩, 粟米波亦很特别, 炸浆内层系金黄既栗米粒粒, 虽然系炸物但食完唔会有罪恶感, 数量得三粒唔够食。
洋葱圈同鱿鱼圈都炸得出色, 唔会有皮肉分离既情况。
其实唔止我地, 眼见在场差不多每枱都有叫肉眼扒, 睇黎好受客人欢迎。
肉眼扒有9安士重, 份量颇为巨大, 见到表面油脂丰腴, 布满网状烤纹, 相当吸引。
入口满满肉香而且肉汁丰盛。我特别钟意食带点脂肪既边位, 烤得比较焦, 但特别有油香, 食完后余韵徘徊口腔。 晚餐过后, 我地见outdoor area有张空枱, 就坐左出去一阵间, 春天既天气坐系室外, 有点微风, 十分舒服。我地仲发现每张枱上都有一个电话扩音器, 可以随意播放自己喜欢的音乐。 临走前经过门口都不忘玩一阵桌球同足球机, 开始明白点解附近甘多白领, 放工后会同三五知己或者相熟同事来到这间餐厅相聚。