2018-12-12
踏入咗十二月,四周围都散播住浓浓嘅圣诞节日气氛,而我开始四周围发掘咩地方可以满足一下我嘅圣诞大餐之旅今日阿肥话会过嚟观塘接我放工兼食晚饭,APM我哋两个都几乎食过哂都冇乜新意喇,于是乎就行多几步过去亚太中心试吓呢间Manhattan Grill & Bar,够近之余番屋企又方便呢。上到嚟三楼见到餐厅门口已经增添咗唔小圣诞装饰,入到里面原来更加有气氛,除咗有埋圣诞树之外暗黑嘅环境确实令人倍感浪漫,其中一边墙身仲系一片曼克顿风景嘅灯光箱画像,宁舍耀眼。虽然入座率都有八成多高,但今晚嘅客人整体都较为优雅,人人细声说话,绝不觉得嘈吵,顿时有感grand起来了。细看餐牌之后,发现种类都好多㖞...同埋原来仲有生蚝即开即食,好吸引~不过阿肥唔系太喜欢食生蚝,所以我哋只系叫咗小小份量再加其他嘢食就算了~西班牙火腿伴蜜瓜(18个月风干)($118蚊):阿肥最爱,橙色嘅乜唔系叫哈蜜瓜咩?哈哈...呢碟头盘嘅份量得4块火腿对佢嚟讲就好似略为唔够喉喇。Appetizer selection MGB拼盘($148蚊):见到餐牌话有水牛城鸡翼+纽伦堡肠仔+炸芝士+薯皮呢几款小食,比炸海鲜盘更为吸引,份量亦都颇多
Appetizer selection MGB拼盘($148蚊):见到餐牌话有水牛城鸡翼+纽伦堡肠仔+炸芝士+薯皮呢几款小食,比炸海鲜盘更为吸引,份量亦都颇多,每款小食都有四件,水牛城鸡翼啲汁唔系好辣,都几惹味。炸芝士嘅外表好似炸带子咁,咬开可以拉丝,香口又好食,有一小碟白色嘅酱本身以为系沙津酱嚟,原来系乳酪酱呀!超惊喜又开胃,啱哂我呢啲懒系健康嘅减肥人士~点多几吓都唔怕焗薯皮就因为较为干身所以失色咗啲,不过佢酿咗啲芝士喺上面,味道不过不失嘅。肠仔反而又系阿肥嘅恩物,成个拼盘最值得一赞嘅就系隔油过程做得不错,令人冇乜肥腻感。
美国泰勒太平洋石蚝 x 2 + 爱尔兰赫特生蚝 x 2:见到呢个冷盘送嚟嘅时候真系非常兴奋,职员都会悉心介绍各款生蚝嘅味道同特色,美国泰勒太平洋石蚝味道偏淡,入口较清,而爱尔兰赫特就比较重味,咸海水味甚浓,只只生蚝都肥美厚身,入口鲜滑,令人回味,个人喜好就唧小小柠檬汁已经够了,其实茄汁可以唔洗俾我,哈哈
蟹肉龙虾汤($68蚊):成碗汤每饮一啖都会有满满嘅蟹肉碎可以食到,而龙虾汤头亦十分浓味,如果钟意重口味嘅人定必喜爱,$68蚊咁足料真系抵叫~
芝士蟹肉焗露笋($42蚊):呢款小食系职员推荐㗎,见到佢价钱咁平,一于试埋~见到佢布满金黄色嘅芝士,卖相已经冇得输,即焗即食真系要小心一啲如果唔系坚会烫咀食太多肉类食番啲蔬菜正呀~~~
其实见到餐牌仲有好多款甜品我都想试呀,不过今餐"圣诞大餐"已经非常满足,期待下次再战!