2024-08-19
你听过观塘有间叫「古今二」嘅日本餐厅未呀? 今日我就去咗佢𠮶度食饭。餐厅位于观塘工业中心第四期,地铁站一落就系,好易揾。环境好舒服, 简洁中带有少少日本元素, 一坐低就好轻松自在。佢哋嘅菜式都几特别, 味道都ok。头盘上嚟嘅系香辣龙卷风沙律, 卖相都唔错,有好多蔬菜同甜甜嘅蟹柳丝,再淋咗一层超香辣嘅汁,一口下去爽口又开胃。之后就系彩虹卷物同摇滚乐。彩虹卷物个个都好靓,有三文鱼卷、吞拿鱼卷同鳗鱼寿司,仲有青瓜、牛油果同蟹肉丝,食落色香味俱全。摇滚乐就由鳗鱼、芝士、炸虾、牛油果同鳗鱼烧组成,每一件都咀嚼起来脆脆的好特别。最后就系宫崎味盐牛舌串同鹿儿岛豚肉露笋串,肉质又嫩又带点甜。总之,「古今二」呢间餐厅无论系环境定菜单都好吸引,每一样都特别又好味。如果你有机会去观塘,我一定推荐你去试吓,保证会爱上佢!