2023-03-09
今日系观塘工作,系牛头角度闲逛既时候,系街市附近见到呢间盛寅慢煮制面,睇落系小店,但又标榜住餐厅是由日本人与本地人合作开设的, 对于特色小店我当然唔放过,咪胆粗粗入去试下店员行埋黎介绍必食推介,佢话所有肉类都经慢煮处理,汤底洋葱大蒜鸡白汤,大地鱼虾米汤都是经老板改良,每日鲜制, 我决定咗拣咗佢哋嘅招牌菜,胡麻鸡拌面, 椒盐无骨鸡翼, 味付溏心蛋同埋黄金炸芝士 💖餐厅食物和摆设就有日式的影子,所有肉类都是慢煮处理,我本身好钟意慢煮肉,可以将肉汁原汁原味保留,小店入面亦有小食选择,以慢煮餐厅黎讲价钱算亲民既胡麻鸡拌面🤗我拣左蕃茄浓汤同鸡胸肉。鸡胸 虽然系瘦, 但系一啲都唔鞋。汤就难怪店员都大赞,蕃茄浓汤完全可以当汤饮, 真系好浓味岩哂蕃茄控。面选了油面,配有青瓜丝加胡麻酱,整体较为健康椒盐无骨鸡翼🤗炸到金黄香脆, 完全没有油腻的感觉, 带有淡淡的牛奶味, 松软可口黄金炸芝士 🤗炸得好苏脆,咬开已经系成粒芝士😍成碟俾我9秒9清哂虽然呢间系小店, 但食物质素同诚意搭够, 推荐大家过嚟试试🥳
胡麻鸡拌面🤗
我拣左蕃茄浓汤同鸡胸肉。鸡胸 虽然系瘦, 但系一啲都唔鞋。
面选了油面,配有青瓜丝加胡麻酱,整体较为健康
椒盐无骨鸡翼🤗
炸到金黄香脆, 完全没有油腻的感觉
, 带有淡淡的牛奶味, 松软可口
黄金炸芝士 🤗
炸得好苏脆,咬开已经系成粒芝士😍成碟俾我9秒9清哂