2019-02-01
朋友最近极度推荐一间私房四川菜—川味港,系咁约我去试下,咁啱呢排天气又几冻想食番啲辣野,咁就不妨试下啦!餐厅位置系华成中心,系观塘比较出名嘅美食集中地,位置唔难揾,不过坏因为升降机坏左要行一层楼梯~餐厅入面好似系朋友屋企食紧野咁,气氛好家庭有亲切feel,同出面工厦环境完全唔同。老板睇落几COOL,但比想像中NICE。佢一人包办侍应同厨师,睇得出佢比足心机去经营。我选择困难症再度发作,老板见状推荐左几道菜俾我地,落完单就入厨房动工,即叫即煮。第一味菜系野山椒仙爪。白云仙爪去左骨同脚趾唔使lur,适合进食想保持仪态嘅女仔。成道菜带有酸酸味同浓烈辣味。虽然辣到有少少攻鼻,但配合仙爪同萝卜爽脆口感,一路辣住咁食,非常过瘾!下一道系巴蜀羊腩煲。食落比睇起上黎辣啲啲,但系都系接受程度内。羊腩炆到软软地,但又唔会淋到松散,口感相当好。辣味盖过左羊骚味,但羊腩本身嘅肉味仍然Keep到,配埋特制腐乳酱咸香味,好好食!煲入面仲有枝竹、冬菇同笋,渗透哂嘅辣汤加成下相当惹味。酸辣花菜都落左少量辣椒同泡椒,微酸调味加上花菜鲜甜,味道好夹好出,配合爽脆口感,清爽又刺激。最后系辣子鸡软骨,见到成个碟都系辣椒吓左一
最后系辣子鸡软骨,见到成个碟都系辣椒吓左一跳,以为会辣到红都面哂,但炸完嘅辣椒辣度大减,同时带出左另一种辣香,非常特别。鸡软骨外皮酥脆,入面香脆,又香又辣,送啤酒一流。
最尾老板仲好热情咁关心下我地,问下啲野食啱唔啱食,用心去做咪呢啲啰。
野食有水准又有service,价钱又合理,十分推荐钟意食辣嘅朋友试下呢间。