2023-12-11 124 浏览
小妹刚巧今日喺观塘收工,约埋几个同事去食晚饭。知道观塘好多工厦都有好多特色餐厅,几个朋友想食中菜,又唔想去普通酒楼俾我发掘了呢间工厦入面嘅中菜馆。餐厅系成业工厂大厦地下一直行入去,都好易揾。今日平日再加入座时候尚早,所以餐厅未算太多人。但坐落慢慢开始到食饭时间,人数也变多了。好彩餐厅位置多,坐落都好宽阔。一坐落餐厅侍应送上三碟凉拌小食,尤其个凉拌云耳同话梅苦瓜,十分醒胃,值得一赞。小妹同朋友喜欢食炸嘢,所以叫了椒盐九肚鱼和锅贴小棠菜。因为好小酒楼会做呢两味𩠌,所以试下。椒盐九肚鱼热辣辣,外脆内软,九肚鱼非常嫩滑又大嚿,够椒盐味,够晒咸香。锅贴小棠菜,呢个系小妹最爱,满满嘅墨鱼胶捞埋小棠菜去炸,粉浆够薄,够晒香脆,有墨鱼味,值得推介。最后,见到佢厨师推介,叫左个招牌小炒王。材料有韭菜花,鱿鱼,鲜虾,银鱼仔,腰果,虾干。卖相十分漂亮又足料。食了几啖,十分惹味,即刻要叫个白饭黎送饭。职员还问我们要唔要食糖水,送上每人一碗绿豆沙。免费绿豆沙亦不马虎,除了绿豆还有薏米,系今晚餐饭划上完美嘅句号。
餐厅系成业工厂大厦地下一直行入去,都好易揾。
前菜
招牌小炒王