朋友话想食啲特别少少既野,但唔想食咁多集团式既餐厅。谂左好耐,先记起观塘工厦开左好多餐厅,咁我睇到呢间标榜健康,少盐少糖少油无味精既餐厅「新蒸武门」,咁我地就去左试下呢间餐厅。😝开头难左少少揾餐厅,因为原来openrice个地图系错左嫁,但地址又岩既,结果行黎行去先揾到呢间餐厅。☝🏼去到餐厅门口已经见到好多餐牌摆设,餐厅装潢都唔错,简简单单不太花巧,主要用上暖色为主,有种温暖家中既感觉,桌与桌都几宽敞,不会有好迫促既感觉。😊🏡一入到去,店员都好有心机介绍食物,结果我地点选左「是日炖汤:虫草花杞子花胶螺片炖猪𦟌$39/盅」、「笼仔蒸斑头腩/时价$138」 、「香菇杞子北芪银山焗鸡/例牌$78」、「蟹肉扒西兰花$88」、「土鱿马蹄煎肉饼$78」。😋🍚🍘🍖🐓🌳🐟🦀「八宝茶」睇落大约有红枣、山楂、圆肉、杞子、菊花、胎菊、乌龙茶、甘草。一坐低就一人一杯,用左中国古式既茶杯,几特别咁。饮落几香菊花味,微甜。听闻睇完会宁神安睡的作用。店员加完热水就提示我地焗几分钟就可以饮嫁啦,有野样都几值得赞,店员会不时添加热水。☕️「是日炖汤:虫草花杞子花胶螺片炖猪𦟌」用上中式汤盅盛载,汤料睇落好足料,有虫草花、杞

八宝茶
虫草花杞子花胶螺片炖猪𦟌
「是日炖汤:虫草花杞子花胶螺片炖猪𦟌」用上中式汤盅盛载,汤料睇落好足料,有虫草花、杞子、花胶、螺片、猪𦟌,感觉好滋补养生咁,味道唔错。🍲
笼仔蒸斑头腩
「笼仔蒸斑头腩」呢个卖相我觉得好靓,件数都几多,好抵食,见到餐厅用上果皮葱蒜姜,底下仲有胜瓜粉丝黎蒸。食落一啲都系鱼腥味,鱼肉好滑好鲜,最正就系鱼皮好有胶质好滑,食完都觉得皮肤好左咁。🐟🍲
香菇杞子北芪银山焗鸡
「香菇杞子北芪银山焗鸡」呢道菜系用锡箔纸包住去焗,一打开就闻到阵味都流晒口水,份量系例牌,焗鸡用左香菇、杞子、北芪、银山,底下仲有金菇粉丝,鸡件唔会好多骨,而且好滑,食落有杞子既味道,但唔会太肥太油腻,好补既菜式。🐓🍲
土鱿马蹄煎肉饼
「土鱿马蹄煎肉饼」有8大件,再点上配上既酱油,味道唔错,不过有点咸,如果配饭会好惹味。食得出有土鱿同马蹄,煎得几香口,肉质好嫩滑多汁。🐙🍘
蟹肉扒西兰花
「蟹肉扒西兰花」份量适中,蟹肉加上蛋白煮成既苋汁,同西兰花炒上。食落唔会觉得好咸,唔会觉得好油腻,味道适中,而且蟹肉都唔少。🦀🌳
最后食完成餐饭,都无好口渴既感觉,我相信呢间餐厅系无落味精既。🤗👍🏼

「餐牌」我已经影左上载至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查阅相关菜式。📔
2016-10-26
虫草花杞子花胶螺片炖猪𦟌