2015-07-17 2016 浏览
一直都想试下被人称为白饭杀手的韩式酱油蟹,所以提早左四日就打左去火星料理到book。 火星料理位于观塘工厂区,地理位置唔算太难揾,但预系地地铁站出左之后都要行番五至十分钟左右。内部既装修系好似分左几个apartment咁既,一个个厅咁坐。唔好处就系如果隔离烧烤紧,会有d油烟味飘过黎,所以解决既办法就系自己都烧埋一份XD 或者叫老板安排一下个坐位。老板系正宗韩国人,唔识讲广东话,都识少少普通话同英文,所以沟通上都无乜问题。而且都会有其他店员系试讲广东话既。食韩国菜,餐前既小菜一定唔少得。有六款,食完侍应或者老板会主动帮你refill。最钟意系薯仔芽菜同菠菜,少少酸酸地,好开胃。酱油蟹(唔记得左几多钱)我地三个人share左叫左一只酱油蟹,会配一碗白饭。有睇韩剧既都会知,酱油蟹既精采之处就系要将白饭捞落蟹盖都食,连埋d蟹膏同埋汁一齐食,终于明白点解会被称为白饭杀手,因为太香口太好味,系真系会食唔停。蟹膏既油香,加埋特别酱料既咸香,一个蟹盖食两碗白饭都好正常。至于其他蟹肉方面,都好新鲜好滑。三个人share一只好似就黎要打架咁济XD韩式紫菜包饭 $35纯粹太肚饿叫住d野下食。但估唔到$35有

酱油蟹(唔记得左几多钱)
韩式紫菜包饭 $35
纯粹太肚饿叫住d野下食。但估唔到$35有咁大碟。而且好足料,抵食推介。
人参鸡锅 $260
一大煲人参鸡,有成只鸡,人参,蔬菜,杂菇,粉丝,三四个人share再散叫其他都得。鸡肉好嫩滑,连平时最"鞋"既鸡胸都唔会有种好柴既感觉,而且鸡肉系个种用舌头顶一顶就骨肉分离既程度,唔错。 粉丝同其他配菜既分量都好多,一定食得饱。汤头都几清甜,有种蔬菜同菇既清甜,唔会话太咸,食完都唔会话要即刻饮好多水。
唯一美中不足既地方就系人参味唔够重,虽然会见到一大条人参系汤入面,唔饮落真系无乜人参味。之前去韩国食人参鸡汤,会有一樽人参酒一齐上,可以比食客系食之前按自己需要加落去,呢间就无。不过整体黎讲,都算唔错。
烤泡菜五花肉 $130
又一韩剧迷必食之算,老板会帮你搞掂晒,所以唔洗惊唔识烧或者烧太耐定点。 老板会首先烧左五花肉既一边,然后差唔多既时候铺泡菜系面,等d泡菜汁流晒落d肉度,但d香味更出。最后系将泡菜包住件五花肉一齐食,泡菜既酸辣甜加上五花肉,真系超级好食。而且呢个餐度耐d五花肉切得比较薄身。咬落唔会太柴。推介!
烤照烧汁大虾 $130
同五花肉一样,都系老板会帮手搞掂晒,懒人精选XD 开边大虾烧到半熟既时候,老板就会淋d独门照烧汁,食落会有少少辣辣地,好惹味。虾都好新鲜,又大只,d肉完全唔会霉霉烂烂,而系比较爽口弹牙既。
姜米水
少少姜味,米味都几香,淡淡地唔太甜,食完烧烤呢d重味野清一清个口都唔错。

一个人最系埋单大概$250左右,系一个几适合一大班人一齐食饭倾下计既地方。食物既质素都唔错!

2015-07-16
  • 烤泡菜五花肉