2022-07-02
今日同朋友尼到观塘工业区嘅一间Coffee shop COTI, 附近区域虽然有好多咖啡店,但系呢间看来比较有特色。一入门口,里面嘅墙壁,枱櫈都加入木材为主要嘅元素,加上柔和嘅灯光,开放式厨房,仲有舒服大大张嘅梳化,俾人一种舒服嘅感觉。午餐餐单里面有好多唔同嘅选择,今日叫咗我个蒲烧鳗鱼滑蛋饭以及全日早餐,仲有帮朋友庆祝生日嘅士多啤梨窝夫。午市嘅套餐有跟一杯$38或以下嘅饮品。人均消费70至80几蚊,奶仲可以免费转skimmed milk 添。🌟蒲烧鳗鱼滑蛋饭($88)🌟呢度所有食物都系即叫即整,望住店员由煮嘢食到上碟都系一丝不苟,递上枱嘅时候仲系热辣辣,食物嘅卖相非常吸引。味道方面,滑蛋嘅口感creamy,绵绵滑滑,入口即溶,系名副其实嘅滑蛋。另外鳗鱼大大份,而且𠮶鳗鱼烧汁好嘢味,加上粒粒分明嘅珍珠米,口感丰富,而且令人食唔停口。🌟全日早餐($74)🌟呢度嘅全日早餐比起出面食到嘅特别,好受先有大大个嘅哈密瓜,好似一个大大嘅的笑容咁,令人心花怒放。而且哈密瓜非常爽口,新鲜又甜,简直冇得挑剔。之后有鸡扒,滑蛋,鸡扒,沙律,烟三文鱼,茄汁豆同埋牛油面包。面包似系酸种面包,烘得热辣辣脆卜卜,但
🌟蒲烧鳗鱼滑蛋饭($88)🌟
🌟全日早餐($74)🌟
呢度嘅全日早餐比起出面食到嘅特别,好受先有大大个嘅哈密瓜,好似一个大大嘅的笑容咁,令人心花怒放。而且哈密瓜非常爽口,新鲜又甜,简直冇得挑剔。之后有鸡扒,滑蛋,鸡扒,沙律,烟三文鱼,茄汁豆同埋牛油面包。面包似系酸种面包,烘得热辣辣脆卜卜,但系稍嫌鸡扒偕咗少少。
🌟肮脏咖啡 DIRTY COFFEE(+$24)🌟
套餐只要加$24就饮到尼杯超足料,极好饮嘅古早咖啡。算系舖头嘅Signature drink, 肮脏咖啡嘅买相果然非常dirty,整到我只手都系朱古力粉。呢杯超足料嘅dirty coffee,有厚厚嘅岩盐芝士系面层,入面系超浓厚嘅咖啡及朱古力摩卡,奶味超重,口感香滑丰富,首先打卡一流,而且味道丰富,诚意推介
🌟焦糖海盐咖啡🌟
呢一杯又系另一杰作,奶味香浓,又不失焦糖味道,仲有啖啖都饮到香浓嘅咖啡味。咖啡面层仲有三粒咖啡豆作装饰,卖相精致。
🌟士多啤梨窝夫($88)🌟
呢个窝夫等左差唔多等左半个钟,因为店舖真系人流太旺,等到有啲唔耐烦啦。但系出嚟嘅质素真系令人喜出望外,即刻怒气全消。听店员讲呢个系舖头嘅新作品,首先窝夫递上枱时热腾腾,非常香脆。上面的水果及忌廉都超足料,介绍翻忌廉唔系普通嘅whipping cream,而系有一层厚厚嘅意大利忌廉芝士,Mascarpone,通常用于制作Tiramisu,口感比起普通cream冇咁腻,而且较细滑,衬托窝夫及士多啤梨味道出乎意料之外超搭配,成为今日最大嘅惊喜,而双层既士多啤梨同埋蓝莓一啲都唔吝啬,水果分量十足,啖啖都系天堂般嘅享受。食完真系觉得好食到快要飞起。🤣
好耐冇食过一间质素咁好而且价钱实惠嘅餐厅,虽然位置系远咗少少,但系值得再帮衬。如果自己一个人过嚟做吓嘢,食个T放松吓都系一个唔错嘅选择。