2020-05-26 554 浏览
收工同朋友饭聚 上到吃茶店 地方宽敞 环境干净 加上柔和嘅灯光 吃饭倾计一流 上到黎先发现 佢地连续两年入选 「优秀开饭热店大赏 」令到我更加期待 海鲜土窑茶渍饭 $108茶渍饭份量适中 茶嘅味道比较清 温度够暖 所以配上饭 吃落口觉得好舒服 淡淡茶香 仲有Wasabi吊味 饭上面仲有 虾 鲷鱼 同埋青口 成个搭配做得唔错 清爽得黎唔无聊 日式他他酱吉列鱿鱼 $68鱿鱼炸衣够脆 唔会油 鱿鱼本人仲系有水份 同埋弹牙 好吃 酱嘅部分系他他酱 唔系 沙律酱 可以睇得出佢地好细心 他他酱配菜做底 带出酸味 同埋 爽脆口感 可以减轻杂物油腻感 吃晒成碟都无油腻感 值得一试北海道3.7牛乳蟹脚锅 $156锅物好丰富 一排蟹脚 冬菇 白菜 金针菇 同埋 粉 重点就系佢地个汤底 北海道牛乳 相信大家都饮过 汤底滚左之后 奶香味 加上各种食材嘅鲜味 好难唔俾汤底满分 同埋我好钟意食佢哋个粉 透明状 无薯粉咁粗 但系都保留弹性 好想叫佢地俾多碗粉我 牛脷串 $35 紫蕃薯串 $26 菠萝串 $28表现都好好 揾唔到可以批评嘅位 简单用盐去调味 带出食材嘅原有味道 好开心 烧菠萝系去皮
收工同朋友饭聚 上到吃茶店

好开心 烧菠萝系去皮 吃起身先够方便 多汁
牛脷厚切 口感较嫩 同埋有焦香嘅味道
紫蕃薯点烧都好味道

巨峰提子沙冰 $42 富士山特饮 $52
两杯嘢饮都好有特色 同埋解暑 我个人就比较钟意巨峰提子 酸甜嘅味道
朋友就中意富士山 话打卡 睇下都开心~