2023-04-13
餐厅:本 Honbu (观塘)地址:观塘开源道52-54号丰利中心5楼509号舖再次走入观塘工厦呢间充满大地色系嘅本 Honbu,记得对上一次嚟食午餐,今次就过嚟食晚饭🍽,开业短短一年几已经见到佢哋嘅装修同餐牌都有所Upgrade,力求上进💪,希望经过不断嘅改良同进步去带比客人更多嘅惊喜同创意又好食嘅新Fusion菜式、新感觉🥰对上一次喺坐室外嘅露台空间,而今次我就拣咗坐入面,见到餐厅唔同位置摆放咗唔同款式同特色嘅枱同櫈,不过就同样以木制同大地色为主,好似形成咗一个又一个环环相扣但又与别不同嘅空间咁😎,墙上仲挂咗唔少装饰布置🖼,别有一番文艺感觉,食完嘢坐喺度休息倾吓计其实都几舒服😌✝️烟三文鱼胡麻酱沙律 $98以烟三文鱼为主角,加入火箭菜、菠菜、萝莎红生菜🥬,仲有青瓜🥒、石榴、车厘茄。唔同嘅颜色,唔同嘅口感,但一样带出新鲜嘅滋味,加埋胡麻酱就更加开胃🥗✝️日本蚝汤 $88本身会以为有啲蚝肉喺汤入边🦪,点知原来餐厅将所有蚝直接磨碎变成蓉,再隔渣整成无渣日本蚝汤,味道鲜香相当浓郁,一啲腥味都无,配埋一条外脆内软嘅面包条,蘸汤嚟食就更有风味😋✝️大虾海胆酱意粉 $148新推出、海胆色嘅扁意粉未食已
地址:观塘开源道52-54号丰利中心5楼509号舖
再次走入观塘工厦呢间充满大地色系嘅本 Honbu,记得对上一次嚟食午餐,今次就过嚟食晚饭🍽, 开业短短一年几已经见到佢哋嘅装修同餐牌都有所Upgrade,力求上进💪,希望经过不断嘅改良同进步去带比客人更多嘅惊喜同创意又好食嘅新Fusion菜式、新感觉🥰
✝️烟三文鱼胡麻酱沙律 $98
✝️日本蚝汤 $88
✝️大虾海胆酱意粉 $148
新推出、海胆色嘅扁意粉未食已经觉得吸引🤩,用咗日本海胆酱同忌廉汁去炒香意粉🍝,食落无想像中咁Creamy而且一啲都唔腻, 阵阵海胆鲜香配搭埋6只爽口虎虾仁🍤,估唔到双重鲜味又几夹,唯独个人觉得口感上可以再有更多变化
✝️醉烤三黄鸡 $178
食过一次必定会返转头再食嘅醉烤三黄鸡,轻轻嘅花雕酒香,由外之内都一样咁嫩滑多汁🐔,金黄微脆嘅烤鸡皮,经过焗炉烘烤完之后逼出鸡油,再放喺碟仔上比你当调味咁加减淋返上鸡只上面, 做到原汁原味,真心好耐未食过咁出色咁有水准嘅烤鸡👏
✝️法式多士 $58
金黄香脆嘅表面,加上一层糖浆🍯,面头仲洒上糖霜、红莓干同面包糠,入口更加香脆、口感更加丰富🤤,咬到中间多士嘅Fluffy同松软就更加带嚟鲜明嘅口感对比,无论喺食定打卡都一样咁掂👍
饮品叫咗杯Cappuccino($38)同新研发嘅咖啡特饮——云朵咖啡($48)☁️, 店员喺你面前将自家打制嘅云呢拿奶泡冲撞入热辣辣嘅Espresso当中,温度同质感嘅不同令咖啡分层带嚟视觉效果,感觉有啲似饮紧Dirty版嘅Latte咁😆,仲额外有轻轻一阵云呢拿香添