2022-06-30
观塘嘅特色小店,门面睇落都好有历史感,代代相传嘅感觉店入边唔算好大,旧式茶餐厅的设计我地拣了2人套餐,夹款小菜同汤一款,如果平时一餐半餐可以食下怀旧美食我觉得价钱可唔接受小菜热辣辣,第一款糖醋排骨,佢地用了无骨排骨肉,所以食落去唔会咬到骨,排骨肉吸入甜酸汁,显得入味酱汁唔佢太酸,有自己特色香口的宫保鸡丁,小小辣但超级开胃,配料用肉片挺夹,可以中和油腻感,终于明白人地讲一道菜有味道嘅层次感因为火腿烟肉咸味重,到奄肉再到青椒最后云吞鸡,睇落有油,但都好正常有娃娃菜,鸡同云吞大大煲两个人岩岩好鸡肉嫰滑大大旧,一人可以食到3旧鸡肉云吞吸入汤汁,系韮菜皮薄馅靓汤睇落有油但一点都唔油腻,饮落清鸡汤,配娃娃菜十分鲜甜食完饭饮杯百宝茶,菊花香带有小小甜,应该系话梅味,加红枣好养甜。地址小小远但都唔难行,值得食一次嘅上海特色食店,传统嘅手法唔系到到都会有,价钱嚟讲唔会系普通茶餐厅嘅价,值小炒嚟讲都算唔错
店入边唔算好大,旧式茶餐厅的设计
鸡肉嫰滑大大旧,一人可以食到3旧鸡肉
云吞吸入汤汁,系韮菜皮薄馅靓
汤睇落有油但一点都唔油腻,饮落清鸡汤,配娃娃菜十分鲜甜