2024-06-17 304 浏览
今日同朋友去咗观塘一间台式小店,由门口到店内佢都装修得几有台湾风味,入面仲好阔落。佢有好多款式既台湾野食,牛肉面,鲁肉饭,拌面,盐酥鸡都有,而我同朋友就拣咗个台式火锅双人餐。我哋一人一个锅,叫咗台式白胡椒锅同牛骨沙茶锅,佢餐厅中间仲有自助酱料吧同有得斟热茶。葱,蒜之类都摆得几整齐干净。两个火锅汤底都好浓郁,我地都拣咗跟餐既牛肉,佢碟肉好大碟,仲有配埋既丸都好多款式有花枝丸,贡丸同燕饺,生菜同高丽菜都好新鲜跟餐仲有前菜既皮蛋豆腐同埋炸花枝丸。皮蛋豆腐就不过不失,但系炸花枝丸就好有惊喜!上到枱个阵仲系热辣辣,同台湾夜市食到嘅差唔多,好好味佢个火锅套餐真系好够饱,仲配埋面食同台式饮品,我叫咗个仙草奶绿只需要额外加$8,几好饮。我同朋友就拣咗冬粉同皇子面。我自己就好中意冬粉,佢同普通米粉,或者粉丝唔同,系烟in啲嘅米粉,十分之索汤又有啲咬口,配呢个沙茶汤底埋尾食真系一流最后仲有雪糕做甜品,系云尼拿味雪糕,系好满足嘅一餐

跟餐仲有前菜既皮蛋豆腐同埋炸花枝丸。

我同朋友就拣咗冬粉同皇子面。

最后仲有雪糕做甜品,系云尼拿味雪糕,系好满足嘅一餐
  • 沙茶牛骨火锅汤底