2022-12-12
今日喺观塘收工 行到观塘海滨 睇下有咩嘢食 见新开左一间日本餐厅 喺海滨间西餐对面马路 食饱又可以行吓海滨长廊 见到门口写住有七折又几抵食 所以就试下啦🥳 装修都几有日本居酒屋嘅感觉 因为新开 暂时唔多人知 所以静静地食几舒服~ 巨峰提子梳打$78 坐低太口渴,所以叫咗一杯😆 味道正常嘅提子梳打~ 一间日本野有冇诚意就最紧要睇鱼生刺身 估唔到呢度嘅鱼生刺身几高质素 好新鲜好鲜甜 亦都厚切 大大旧 食得好开心!鲂𫚒鱼呢个店员推介 因为咁岩新鲜货到 第一次食 好有咬口 唔系属于入口即溶 而系有口感得黎食到鲜甜味😍 几特别!油甘鱼系我最爱 鱼纹路分明 好饱满厚切 表面一层反光油脂 淡淡甘甜清新 每口都充满着鱼油香气😚 好好味!吞拿鱼朋友话新鲜嘅吞拿鱼系鲜红色 呢个相当红!而且都系一样厚切 感觉呢条鱼佢好多肌肉 因为食落系好firm 嘅饱满感 平时出边整得唔好系会有筋 但呢个完全冇筋 入口好实而且腍! 左口鱼寿司 切得薄薄一层 味道整体清新 有微微灸烧 更带出鱼油香! 金目鲷寿司颜色上比左口鱼深色 轻轻烧过嘅金目鲷带点焦香 本身金目鲷质地柔软细腻 佢比左口鱼有咬口 我都几钟意🥰 另外要赞一赞寿
巨峰提子梳打$78
坐低太口渴,所以叫咗一杯😆 味道正常嘅提子梳打~
亦都厚切 大大旧 食得好开心!
鲂𫚒鱼
油甘鱼
吞拿鱼
左口鱼寿司
切得薄薄一层 味道整体清新 有微微灸烧 更带出鱼油香!
金目鲷寿司
颜色上比左口鱼深色 轻轻烧过嘅金目鲷带点焦香 本身金目鲷质地柔软细腻 佢比左口鱼有咬口 我都几钟意🥰 另外要赞一赞寿司饭调味好夹 整体醋酸刚刚好 !
之后就到浓味嘅三文鱼籽寿司 😚
大大粒嘅三文鱼籽 好饱满同埋晶莹剔透! 味道唔咸 用黎配饭最夹!
食到半饱 叫左d 烧物 分别系南非鲍鱼同埋甲罗烧~ 店员会帮手烧埋 鲍鱼好饱满结实弹牙 而甲罗烧充满着厚厚嘅蟹膏 加上鸡蛋同埋小三文鱼籽粒 咬落去卜卜脆 另外店员教配青瓜食 一浓一清咁😚
最后食埋个野菜乌冬 知道我地share 一碗 所以都好贴心咁已经分开咗两小碗 乌冬系日本手打乌冬,所以好烟靭 汤底味道清甜 不过菜可以再煮耐d 个人口味钟意腍佢系比较爽口嘅娃娃菜🤣
整体会推介呢间~ 尤其系新开张最后埋单7折好抵食 性价比高!🥰