餐厅: 上海榮華川菜館
资讯:

2023-02-14 1812 浏览
前几日经过观塘,裕民坊行街附近既时候见到呢间餐厅。餐厅自1975年开业,至今已接近半世纪,内部已保留多年前嘅装修,唔讲唔知原来呢间舖喺米芝莲推介嘅食肆嚟㗎,一于入去食晚餐。餐厅地方唔大,但充满怀旧气息,墙上挂上观塘旧照片,但都有热门组合的挥春和应援物,比人一种新旧交替的感觉。<二人套餐> $258二人套餐包括两碗白饭、两盅八宝茶,八宝茶配料有红枣、枸杞、菊花、龙眼、柑桔皮等,味道饮落略带冰糖甜味,隐约有啲似菊花茶。云吞鸡云吞鸡要额外加$40,汤底清甜,经长时间熬制的鸡汤,再加上爽口蔬菜🥬。鸡肉肉质嫩滑,汤口清甜好喝🥳本身唔太钟意饮汤嘅,都忍唔住斟多一碗嚟饮。云吞令人惊喜,食到食材本身嘅甜味。时菜狮子头两个狮子头&两个冬菇&菜。睇落去好似新年团年饭会出现嘅菜式,狮子头肉质软糯,食材简单却能吃到肉及菜的鲜甜,圆圆的肉丸好juicy,冬菇同津白都煮得好腍+入味。九王鳝糊我地又另加$38蚊叫咗个韭黄鳝糊,整体有些似羹汤,鱼肉切成一丝丝,完全冇骨,肉质结实弹牙,酱汁浓稠,伴饭一流。
<二人套餐> $258

八宝茶