2017-03-30 200 浏览
寻晚同老公同一个好朋友食DINNER,由于朋友仔在观塘返工,所以拣一间近佢的西餐厅。我地3个都系第一次黎,都系想揾一个装修靓,坐得舒服的餐厅倾下计。原来真系好近地铁站呀,经APM行几分钟就到~店员问我地坐唔坐OUTDOOR, 但寻晚都几大风, 所以冇缘坐在这个咁靓的环境食了~同埋我地都是NON SMOKER, 所以都系唔太适合, 入返INDOOR坐都OK~MENU睇落价值合理啦~都几多选择, PASTA, PIZZA, GRILL, DESSERT, SALAD, SOUP, APPETIZER样样有..见到MENU有呢个烤肉拼盘~环球烧烤烩穗,好似好丰富,就点左一份了~店员话呢排巴西肉食不安全, 所以佢地暂停供应鸡扒,改为肉肠~都OK啦~总之能够满足到老公呢只食肉兽就OK了~来到BAR, 唔饮酒都要叫返几只OYSTER啦~呢间餐厅每日新鲜入口外国生蚝,店员寻日推介食美国的PACIFIC ROCK同法国O'STRAC,我地人少少,每样叫4只做头盘都唔错~呢间餐厅好细心,有放到LABEL在蚝的房边个人比较喜欢PACIFIC ROCK, 够CREAMY同鲜甜而不失蚝味, 2分钟唔够就食哂了

原来真系好近地铁站呀,经APM行几分钟就到~

我地人少少,每样叫4只做头盘都唔错~
Oyster
呢间餐厅好细心,有放到LABEL在蚝的房边
Oyster
之后就食比较重海水味的法国O'STRAC, 呢只蚝超新鲜,仲动紧,所以好放心不落任何SEASONING生吞~都不错~蚝味比PACIFIC重, 是少少偏咸~

未上菜, 店员知我地几个好肚饿, 就立即送上一份HOME-MADE MUFFIN同埋面包
个HOME-MADE MUFFIN热辣辣, 好香香蕉味~又唔系好甜~膨化度发得唔错, 好软熟而又不会似海棉蛋糕咁, 好似改良版的MUFFIN~真系恰到好处
等左十分钟左右开始上小食,蟹肉𫗵白菇同芝士薯条
薯条是我的最爱, 不过不失,反而个菇做得唔错~好JUICY, 配蟹肉的解甜很合拍~
之后就上芦笋大虾RISOTTO同PARMA HAM PIZZA,卖相和份量OK, 只大虾好味,系个PIZZA饼底有进步的空间,可以烤得更香脆..
个饭有虾肉~几好味~
饮完PIZZA同CHIPS觉得好口渴,就叫左杯MANGO DAIQUIRI黎饮下~有点偏甜~但果香浓郁~
哈哈~~食到呢度有DD饱~大家太高兴, 叫得多左D, 同埋估唔到份量都唔细~

终于黎到主菜~呢个烤肉拼盘~环球烧烤烩穗~有牛扒, 羊架, 黑毛猪扒同4条大肉肠~4个人分都得呀~~呢间出名做GRILLS, 的确名符其实, 我地点左MEDIUM WELL, 烧得好靓呀!
原来呢个SET是送CHIPS AND VEGE, 有点食唔哂添~
成餐饭最好食除了蚝就是肉,个牛同羊特别好食, 真系烧到刚刚好,食得出是靓扒,肉汁超浓厚,

一点也不鞋口,我地好饱都食得哂~因为实在太出色~!
连羊架同黑毛猪扒都烧到刚刚好~一点也不刃和苏~好好食!

无错~我地真系好饱~但甜品是在第2个胃的,点都要试下个心太软~
睇落同出面食差唔多
切开不是非常液态果只流心,但都是流心的~我觉得又系刚刚好,我钟意呢个流心多D, 不会好似水一样,

朱古力味浓又唔太甜,软得来有点弹性,太好吃了~~~~差D想叫多个!!!!!

整体来说,呢间餐厅的GRILLS野是很有水准的,蚝也很新鲜,下次再黎一定主打呢两样~~
2017-03-29
  • 环球烧烤烩穗