2023-11-06
每次嚟到观塘拣食乜都好心大心细因为真系好多选择(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)揾野食嘅时候发现原来海日升中心有间日式汤咖哩食 香港都几少见所以就黎试试佢😋✨❣️慢煮炙烧鸡叉烧汤咖哩 ($108)猪嘅叉烧就食得多鸡叉烧真系未食过😂可能系因为慢煮嘅关系 肉质劲嫩滑但表面又有灸烧过既香味 味道相当唔错😆咖哩味甜中带少少辣好开胃 唯一美中不足系咸左少少🥺但其实送饭嘅话效果都唔错👍🏻另外个汤咖哩都附上劲多疏菜 我自己就特别钟意食个南瓜片 软腍程度啱啱好 夹埋啲咖哩一齐食真系食多几片都得😙❣️香煎带子沙茶汤乌龙面 ($118)估唔到呢个乌龙面都几有惊喜‼️个沙茶汤嘅沙茶味好浓‼️比起我地平时食开嘅沙爹牛面沙茶味要浓两三倍 而啲乌冬又劲挂汤 所以每一啖都食到浓浓既沙茶味✨香煎带子大大粒肉质爽口一碗有三粒咁多🥰❣️小山圆焙茶味刨冰 ($69)个刨冰绝对系今餐饭嘅重点‼️焙茶味劲浓郁而且啲冰都算偏向幼细个种~顶顶有两粒小丸子烟烟韧韧 同埋啲冰一齐食 真系好似返左日本咁🤣同埋呢碗刨冰真系几大份下 真系好满足😋❣️芝士年糕 ($23)我地都嗌左两粒芝士年糕做小食 热辣辣 味道正常不过不失~❣️荔枝梳打 ($38)荔枝味都几出梳打水都几解
❣️慢煮炙烧鸡叉烧汤咖哩 ($108)
咖哩味甜中带少少辣好开胃 唯一美中不足系咸左少少🥺
但其实送饭嘅话效果都唔错👍🏻
估唔到呢个乌龙面都几有惊喜‼️
个刨冰绝对系今餐饭嘅重点‼️
焙茶味劲浓郁而且啲冰都算偏向幼细个种~
我地都嗌左两粒芝士年糕做小食 热辣辣 味道正常不过不失~
❣️荔枝梳打 ($38)
荔枝味都几出梳打水都几解腻 算系几夹今餐饭~
推荐指数:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.8/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4/5】