星期六同呀妈去观塘换智能身份证,整完顺便喺附近食埋晚餐。我哋好少行嚟呢边,以为无乜餐厅,但原来都唔系,其中有一间叫「森乐小厨」,阿妈睇完餐牌话啱食😜。店舖装修简约舒服🌿,但如果平日午市坐满人,可能就会有少少迫。小店有唔少熟客嚟买外卖,店员态度亲切有礼。餐厅主打星马菜式🇲🇾🇸🇬,例如有肉骨茶、海南鸡、串烧、喇沙、小菜同炒粉面饭等。佢定价属中等水平,而下午茶餐就几抵食。森乐海南鸡饭($68),海南鸡饭系餐厅嘅招牌菜,套餐内容完整,卖相吸引👍。海南鸡去咗骨,大大啖肉,食用方便。我无加钱转鸡髀,但即使系鸡胸,肉质都非常嫩滑🐔。鸡肉新鲜冇雪味,配上三色酱汁食,还原传统风味。餐汤系椰子红萝卜鸡汤🥥,汤品味道清甜,椰子香扑鼻,无添加味精,而且仲难得一啲都唔油腻。油饭色泽均匀🍚,并渗出淡淡油香,饭粒分明,软硬适中,食落感觉无乜负担。另外佢仲跟咗个凉拌开胃菜,醋浸木耳,酸酸哋开胃又爽脆。黄金软壳蟹($148),阿妈指定话要食软壳蟹🦀,菜式摆盘比较随意,但味道取胜。软壳蟹切开咗,但夹埋应该足两只,蟹衣皮薄唔韧、蟹肉肥美鲜香。黄金意指咸蛋黄🍳,炸软壳蟹蘸满金沙汁,咸香味浓,充满流沙口感。香茅猪扒($38),
森乐海南鸡饭
森乐海南鸡
椰子红萝卜鸡汤
油饭
黄金软壳蟹
香茅猪扒
香茅猪扒($38),我哋见呢个小食几平就嗌吓,估唔到仲有成两大块。🐷猪扒嘅香茅味道突出,相当惹味,但就咁食有少少干,如果配酱汁食应该更出色,就例如咖喱猪扒饭咁。
饮品方面,跟餐可享优惠价,我哋要咗冻柠檬薏米水🍋同埋冻蜂蜜红枣茶❤️,嘢饮超级大杯。两款都系自家制健康饮品,而且预设少甜,适合现今口味。
总括嚟讲,我哋竟然无意中喺观塘海滨,发掘咗水准不俗嘅星马滋味😊。今餐睇落唔系嗌咗好多嘢食,但份量足,饱到近乎食唔晒。餐厅设有多人套餐,堂食同外卖都有,有兴趣嘅不妨试吓。
森乐海南鸡饭