2023-09-25 39 浏览
收工后同朋友系公司附近食埋饭先返屋企, 嚟到日升广场经过这间新店嘅森。汤咖喱, 比佢门口嘅宣传牌吸引, 新店开张所有食品一律八折; 汤咖哩是发祥自北海道札幌的美食, 用多种香料和高汤做成的清爽咖哩汤汁, 再放入大块的蔬菜, 有萝卜、西兰花、粟米仔、南瓜、茄子、车厘茄、蕃茄、红椒、秋葵等, 即时付款, 职员会送上餐点, 另设加一服务费; 跟餐可加配小食, 我地加了野菜鱼饼(2块) - $18及鱿鱼卷(2条) - $18。香煎带子咖哩 -$138呢个汤咖喱都拣咗中辣, 对我食得辣嚟讲, 只是轻微嘅辣味, 其实日式咖喱带甜味, 加辣系更加惹味, 建议大家选择。而咖哩本身甜甜地, 香料味突出, 捞饭捞菜捞肉都一流。每粒带子煎香再加入咖哩, 粒粒都好大, 爽口弹牙, 非常鲜甜, 初尝带子配咖喱都是不错的配搭。跟餐加了及鱿鱼卷(2条), 都系爽口弹牙。飞驒和牛汉堡扒汤咖哩 -$138入面嘅蔬菜都同上面所提嘅一样, 配上飞驒和牛汉堡的确好味, 牛味浓, 又松软, 同咖哩都好夹, 咖喱叫了中辣, 小辣味得嚟带点惹味, 和牛汉堡扒厚身, 肉质鲜嫩松软, 煎至七成熟, 口感细腻, 入口即溶 , 与咖喱好
收工后同朋友系公司附近食埋饭

香煎带子咖哩 -$138
呢个汤咖喱都拣咗中辣

飞驒和牛汉堡扒汤咖哩 -$138
入面嘅蔬菜都同上面所提嘅一样, 配上飞驒和牛汉堡的确好味, 牛味浓, 又松软, 同咖哩都好夹, 咖喱叫了中辣, 小辣味得嚟带点惹味, 和牛汉堡扒厚身, 肉质鲜嫩松软, 煎至七成熟, 口感细腻, 入口即溶 , 与咖喱好夹。跟餐加购了野菜鱼饼, 鱼饼煎得金黄色, 好吸引。白饭是另上的,用上珍珠米,煮得刚好,叫左少饭份量都吾少。

冻蜂蜜柚子绿茶 - $38 / 西柚梳打 - $38
饮品方面除了跟餐可加购绿茶外, 店舖设有多款特色梳打选择; 西柚梳打, 将糖浆沟匀后成杯都好够味, 唔太甜, 食完热辣辣嘅咖哩, 叫返杯冰冻嘅梳打水, 真的有透心凉嘅感觉。冻蜂蜜柚子绿茶就冇咩特别, 都唔太甜, 啱哂我呀
!