2024-06-18 109 浏览
上星期嚟到系观塘海滨道新开嘅海街丼,店内装修充满日本风味,以居酒屋木系装潢为主,环境同气氛都唔错呀👍🏻我哋分别叫咗 海宝丼(上) 连茶渍饭高汤 同埋 酱汁吞拿鱼丼连茶渍饭高汤,丼饭嘅食材丰富,分别有吞拿鱼、油甘鱼、章鱼、穴子、蛤蜊、小扇贝、真雪蟹、鲑鱼子同青瓜等,鱼生新鲜又足料🤤而酱汁吞拿鱼丼同样出色,经酱汁腌过嘅吞拿鱼刺身肉质柔软香浓,加埋吞拿鱼蓉同三文鱼籽,口感非常丰富!值得一赞嘅系店员上菜嘅时候,仲会好详细咁介绍餐点嘅食法,可以根据自己口味加入豉油同wasabi,再将特制既醋啫喱溶入饭度,食到差唔到 1/3 左右可以加埋秘制嘅「鱼介出汁」,制成茶渍饭,两种食法同样香口美味😋