2017-05-13
今日揾食揾到呢观塘既魔膳工房,地点虽然位于观塘嘅工业区,但其实一啲都唔难揾,正正就系大型商场嘅出口隔离上二楼就系。就算第一次来都唔会揾唔到上到去魔膳,原来地方比我想像中要大得多!所以座位都比较宽敞,坐得好舒服。餐厅嘅中心放置左一个沙律吧,供客人选择,虽然最后我哋冇加到沙律,但作为吃货的我当然要尽忠职守去望下啲蔬菜生唔新鲜啦就咁目测,新鲜程度系非常之令人满意嘅!魔膳提供嘅主要都系西餐为主,最后我哋拣咗香煎带子黑松露意大利饭同埋三色芝士酱烧猪肋骨配薯角。系主菜未送到上嚟之前,有热辣辣嘅餐包仔,同埋杂菜汤杂菜汤都几足料,酸酸地非常开胃之后就到主菜来了香煎带子黑松露意大利饭!有睇开我食评嘅朋友都知我好钟意食黑松露。依家嘅黑松露香味亦可算是数一数二,香气四溢而带子亦都煎得好香,而且大大粒令人非常满足至于个饭有少少忌廉嘅质地,再配上嫩嫩嘅鲜芦笋,真系令人欲罢不能!至于另一个三色芝士酱烧猪肋骨配薯角更加不得了!三种芝士混埋再舖系猪肋骨上面轻轻烧到溶溶地,再配上BBQ酱,真系非常嘢味!三种芝士嘅层次都好唔同,而且芝士量绝对不少,绝对系每一啖都会咬到有猪肋骨肉同埋芝士!而猪肋骨肉嘅质地好淋得来绝对唔系果
系主菜未送到上嚟之前,有热辣辣嘅餐包仔,同埋杂菜汤
杂菜汤都几足料,酸酸地非常开胃
而带子亦都煎得好香,而且大大粒令人非常满足
至于另一个三色芝士酱烧猪肋骨配薯角更加不得了!
而猪肋骨肉嘅质地好淋得来绝对唔系果种比松肉粉腌到又莓又散的质地,究竟系点做到架
最后二人埋单嘅价钱不用$400,虽然价钱上算不上好平,但以食物质素来说系合理的,如果下次经过开观塘我都会再来吃