2024-03-12
今日又嚟到观塘街市觅食,经过呢间餐厅~就比嘢食嘅香味吸引咗😍!见到餐厅都满座,啲𩠌卖相又唔错~就决定试一试佢啦🤪!始终系熟食市场,环境比较地道,卫生就一般般㗎啦~所以我哋今次主要Focus讲啲嘢食啦🙈~✨ 会安鸡饭 $55虽然系喺熟食市场入边食,但系佢嘅卖相唔hea~成功提升到我嘅食欲🤩~不过佢个会安鸡食落同普通海南鸡差唔多,冇乜特别😂~特别要highlight佢个油饭!见到佢放咗好多香料落去整,所以食落都几香~就系一个中规中矩嘅海南鸡饭啦🤣⋯✨热越南滴滴咖啡 +$12睇住啲咖啡慢慢滴落嚟真系好治愈☺️~饮落有啲椰香味,味道几特别!但系就偏苦啲~我都系贪得意先试一试🤣✨炸烧卖 +$10正宗炸烧卖,外皮脆卜卜~想食烧卖过吓口瘾系几正嘅😄✨蕃茄蟹肉汤檬 $58饮落个汤底唔算好浓蕃茄味,有啲油🥲⋯但胜在好足料!有好多肉碎、三片扎肉(系薄咗少少姐🙈)、三嚿猪红、豆卜同一嚿蛋~其他材料都正常,唯一不解系嚿蛋😅⋯食落去冻冰冰,要靠浸返啲热汤先有啲温度,又偏咸,成件事唔系好夹~只可以话佢系一碗普普通通嘅蕃茄汤粉😂⋯始终佢唔包嘢饮,$58真系唔算特别抵食喇🙈~下次有机会再嚟,我应该会试吓其他嘢~见隔篱枱
✨ 会安鸡饭 $55
✨热越南滴滴咖啡 +$12
✨炸烧卖 +$10
正宗炸烧卖,外皮脆卜卜~想食烧卖过吓口瘾系几正嘅😄
✨蕃茄蟹肉汤檬 $58
饮落个汤底唔算好浓蕃茄味,有啲油🥲⋯但胜在好足料!有好多肉碎、三片扎肉(系薄咗少少姐🙈)、三嚿猪红、豆卜同一嚿蛋~其他材料都正常,唯一不解系嚿蛋😅⋯食落去冻冰冰,要靠浸返啲热汤先有啲温度,又偏咸,成件事唔系好夹~只可以话佢系一碗普普通通嘅蕃茄汤粉😂⋯始终佢唔包嘢饮,$58真系唔算特别抵食喇🙈~下次有机会再嚟,我应该会试吓其他嘢~见隔篱枱𠮶啲咖喱好似几香😍!
✨鸡串 +$10
调味用咗蜜糖同唔少香料,食落第一下已经好惊艳到我,系全餐入面最好食嘅嘢😚,值得一试😋!!
✨龙眼冰 +$12
系几大杯嘅,味道就系正常嘅龙眼冰😂,略嫌佢有啲太稀~唔使特别加$12饮啦🙈
CP价:🌟🌟
Encore机会:🔥🔥🔥
环境气氛:🧸🧸
🔖 #泰串越盏 (观塘)
📞 46456699
🔍 观塘骏业街67号骏业熟食市场1楼30号舖
#k_razyfoodie #k_razyfoodie越南菜推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃货日常 #真实食评分享 #观塘餐厅推介 #拍拖好去处 #相机食先 #骏业街熟食市场 #会安鸡饭 #热越南滴滴咖啡 #蕃茄蟹肉汤檬 #龙眼冰