2024-05-10
观塘好多间餐厅都食过,今晚就同屋企人试下呢间充满怀旧特色,价钱又亲民的中菜厅食晚餐。🦐香芒明虾球$168共有8大只虾,每只都好大只,炸粉好薄,肉质弹牙,做到外脆内嫩,连埋酸酸甜甜的芒果汁好清新开胃。🐷蜜汁叉烧皇$88叉烧颜色好靓,厚薄切得岩岩好,肥瘦均匀,入口油脂甘香,咬落去蜜汁味满满,表面烧得微焦皮脆,但完全唔会鞋口,亦冇筋位,肉质弹牙软腍,意外惊喜,下次黎一定会再叫。🐷客家酸菜大肠$88经典客家小菜,做到咸、香、肥并存,大肠清洁好干净,咬落有肉汁,有质感层次,脂香味浓,同酸菜好夹,一齐食唔会觉得油腻,送饭一流。🍲金沙海皇豆腐$88豆腐煲内有新鲜虾粒、带子、菜芯片等,同嫩滑豆腐一同虾咸蛋黄酱包围,一同入口口感丰富,而且唔经油炸比较健康。🦑椒盐鲜鱿$88份量好多,椒盐味够出之余又唔会过咸,外脆内软,鱿鱼本身已经有鲜味,食落弹牙爽口。📌鸿图楼地址:观塘鸿图道30号1-2楼评语食物性价比高店员友善环境够哂香港地道特色🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌为满分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinh
🦐香芒明虾球$168
评语
食物性价比高
店员友善
环境够哂香港地道特色
🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌为满分)
#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去处 #吃货 #吃货人生 #香港美食指南 #相机食先 #香港旅行 #香港餐厅 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#观塘 #鸿图道 #鸿图楼 #叉烧皇 #香芒明虾球 #客家酸菜大肠 #金沙海皇豆腐 #椒盐鲜鱿