餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2023-09-20 108 浏览
之前都见到有唔少人介绍,咁就终于揾到人陪我去食🤣6pm到现场时唔算多人,但一过左7pm就开始愈来愈热闹,都好彩早咗去食😆一龙大满足 $68一次过食到六款点心,感觉好抵食,卖相又极精致,现场见几乎一人一笼,系餐厅必食之选。蟹粉菠菜香虾饺表面的鱼子脆卜卜又爆汁,鱼子的咸味又带起虾的鲜味,呢款饺好有惊喜,就系要小心鱼子跌到周围都系。笋尖虾饺皇虾肉很弹牙,食得出虾非常新鲜,笋又很爽脆,食落嗦嗦声,虾饺的皮亦很薄,真系皮薄馅靓。松露野菌晶莹饺蓝色半透明的卖相真系好靓,松露味非常香浓,里面的菇碎爽爽地,好好食😋咸蛋黄墨鱼烧卖墨鱼胶非常弹牙,咬开仲会爆咸蛋黄汁,墨鱼胶同咸蛋黄汁mix埋味道很浓郁,既食到墨鱼的鲜味,亦食到咸蛋黄的咸香。酸菜鱼凤眼饺很辣,劲辣,无谂过咁辣。朋友食时话辣,我都已经做好心理准备,结果都系被辣到,食咗半只,吞咗落肚就feel到条脷麻麻地,但so far系好食嘅,表面的鱼肉好有酸菜的味道,里面的虾亦很爽很弹牙。豌豆桃子馅应该系碗豆,但唔系好食到碗豆的味道,似就咁一个斋包。脆脆富贵红米肠粉 $48红色的卖相好精致,出面都好少可食到红米肠。红米肠内包住炸衣同虾肉,肠粉同炸衣食落外软

一龙大满足 $68

蟹粉菠菜香虾饺

笋尖虾饺皇

松露野菌晶莹饺

咸蛋黄墨鱼烧卖

酸菜鱼凤眼饺

豌豆桃子
馅应该系碗豆,但唔系好食到碗豆的味道,似就咁一个斋包。

脆脆富贵红米肠粉 $48
红色的卖相好精致,出面都好少可食到红米肠。红米肠内包住炸衣同虾肉,肠粉同炸衣食落外软内脆,口感一流,食落好似炸两。虾肉都非常好食,又爽又鲜。随餐有3种酱汁,我觉得配甜辣酱最好食,麻酱都ok,佢呢款麻酱都几杰身。

一口豆腐 $52
豆腐炸得金香酥脆,里面超软,热辣辣劲好食,蘸埋红米肠的三种酱汁又系新的口感同味道😌

浓汤浸小棠菜苗 $48
食咗咁多肉,特登叫碟菜balance 一下。小棠菜都好爽口,好新鲜,keep到翠绿,汤底都几鲜甜,唔错。

龙点心 (Eastcore) (观塘)
观塘观塘道398-402号Eastcore1楼4号舖

*上述文章只供参考及以当时价格为准