2018-06-05 160 浏览
今日朋友请食lunch😋,拣咗间多like👍🏻嘅餐厅,价钱以观塘呢区lunch黎讲都算中上,要$100或以上。我点了个羊架,英文名好型,叫「Lamb Rack Provencale」。好学嘅我之后上网查了「Provencale」系什么意思。「Provencale」,即「普罗旺斯」。普罗旺斯Provence 是法国东南部的一个地区,盛产各式各样的香草☘️☘️☘️如迷迭香、百里香、月桂叶、巴西里、薄荷、鼠尾草等,使普罗旺斯料理以各式各样的香料调味著名于世。普罗旺斯的味道果然名不虚传,羊架🐑有非常香的香草味👍🏻👍🏻👍🏻,七成熟外趣内嫩。之前仲有开胃小食、餐汤、餐饮,都食丰富,十分满足。呢间餐厅唔错,可以再食!

呢间餐厅唔错,可以再食!
Lamb Rack Provencale  (普罗旺斯羊架)
2018-06-05