2024-06-10
今晚同大家嚟试吓呢间位于观塘嘅隐世台式餐厅「哈豆」,2间店都系位于APM附近,由两位台湾人主理。主打多款台式料理,由扫街小食、台湾菜,饮品,都有供应。卖相都几吸引,打卡一流!今次Lunch Time就点左「丰盛台湾牛肉汤面」同「椒盐排骨肉燥饭」。汤面有香口的牛腩、牛𦟌、贡丸、花枝丸、卤蛋,都几足料。牛腩煮得淋身,牛𦟌入味。而牛骨汤饮落几香口,带点甘甜既味道,同面食味道都几夹。我就点左呢款「椒盐排骨肉燥饭」。椒盐排骨其实系用左猪扒嚟整,都几大块!出面都炸得香脆,用埋椒盐就更惹味。排骨肉质都几软熟,唔会好死实。而卤肉饭用上肥瘦相间的卤肉,配饭真系味道唔错👍🏻。小食就点左「蜜糖鸡翼」,鸡翼烧到好香脆,入边嘅鸡肉都几滑,再配埋蜜糖酱,都好惹味。饮品方面,呢度饮落主要系有果茶、豆浆供应,款式都几特别,我地就点左热豆浆绿茶同冻蜂蜜柠檬椰果。最后当然系甜品方面,一定要嚟试吓呢一款「抖起来~兔刨冰」巨型刨冰。上面系兔仔🐇造型桂花奶酪,食落几香滑,当然要摇吓呢只兔仔!喺兔仔嘅下面就放咗红豆🫘、萝卜造型朱古力🍫、薄脆同芋圆,非常足料👍🏻。三色芋圆几烟韧。萝卜朱古力同薄脆丰富咗口感。红豆都几香甜,而刨冰亦都
最后当然系甜品方面,一定要嚟试吓呢一款「抖起来~兔刨冰」巨型刨冰。上面系兔仔🐇造型桂花奶酪,食落几香滑,当然要摇吓呢只兔仔!喺兔仔嘅下面就放咗红豆🫘、萝卜造型朱古力🍫、薄脆同芋圆,非常足料👍🏻。三色芋圆几烟韧。萝卜朱古力同薄脆丰富咗口感。红豆都几香甜,而刨冰亦都加左手低糖嘅仙草糖水,所以食落都会带点甜味。一啖刨冰配一啖红豆真系好好味,而且我几钟意佢嘅刨冰🍧都系比较细粒,唔会界亲个嘴。
整体嚟讲,我觉得呢度嘅嘢食唔错啦,而且个刨冰真系好吸引🤩,几有特色。大家有机会嚟观塘,都可以试吓~~
抖起来~兔刨冰
丰盛台湾牛肉汤面(套餐)
椒盐排骨肉燥饭
蜜糖鸡翼