一星期前预先同朋友约定喺劝塘食法国菜🇫🇷,佢拣咗餐厅仲订埋枱,劲有效率,不过真系唔知原来观塘都有法国菜食👀。「普罗旺斯餐厅」位于观塘亚太中心三楼,坐扶手电梯就能到达😉。餐牌列出多款前菜、沙律同主食,女店员随即详细介绍☺️。其实餐牌上嘅菜式我全部都想食,无乜特别偏好,所以就拣咗佢嘅特别推介⭐️。主菜升级套餐要加$208,有沙律、汤、蕃茄仔小食同饮品。沙律🥗系可以喺餐牌入面自选,我要咗法式凯撒沙律伴巴马火腿🥓,Dressing唔会落得太重手,恰到好处。罗马生菜配以面包脆粒,好开胃。朋友就要咗意式杂菜沙律配烟三文鱼,佢话沙律菜好新鲜,而且醋汁唔会太酸,上面仲落咗爆珠作点缀💕。是日餐汤系椰菜忌廉汤,实在太好了,系我钟意嘅白汤。忌廉汤有别于坊间嘅白汤,味道浓郁,绝对唔系用粉开出嚟,而且仲加咗北海道带子仔同唔少蔬菜粒,正。跟汤仲附上一片法式蒜蓉包,🥖法包皮脆内软,仲好香蒜蓉味。冰镇荔枝番茄,店员话如果嚟依间餐厅无食过番茄仔🍅,唔好同人讲嚟过,因为番茄仔系呢度嘅名物。店员会企喺度指引住我哋食哂粒番茄,因为佢话温度都好重要,惊客人影好耐相同倾偈放耐咗,会影响味道。番茄仔无平日嘅酸腥味,因为有荔枝嘅甜味中和
法式凯撒沙律伴巴马火腿
意式杂菜沙律配烟三文鱼
椰菜忌廉汤
冰镇荔枝番茄
冰镇荔枝番茄,店员话如果嚟依间餐厅无食过番茄仔🍅,唔好同人讲嚟过,因为番茄仔系呢度嘅名物。店员会企喺度指引住我哋食哂粒番茄,因为佢话温度都好重要,惊客人影好耐相同倾偈放耐咗,会影响味道。番茄仔无平日嘅酸腥味,因为有荔枝嘅甜味中和咗。一啖食哂(连薄荷叶)再饮埋汁会感受到番茄味道层次嘅变化,同冰冻嘅口感。
西班牙红虾配自家制虾油天使面
西班牙红虾配自家制虾油天使面($468),呢道菜嘅卖相好吸引,而且份量亦都多。店员教路先食一啖原味,其后捞匀再食就好明显食得出虾油嘅香,超级惹味🤤,而且天使面质感亦够弹牙。主角西班牙红虾系好矜贵嘅食材,有两只,我哋可以一人一只。🦐红虾肉质的确偏淋,唔似海虾咁爽,就如店员预先所述,唔好以为虾肉霉咗,哈哈。我之前食过所以知,店员仲提醒我哋记得要啜埋虾头。
西班牙香烧黑毛猪鞍配香蒜蜜糖汁
西班牙香烧黑毛猪鞍配香蒜蜜糖汁($468),猪鞍好大件、好厚身🐷,黑毛猪生熟度啱啱好,肉嫩多汁,下低仲有唔少烧蔬菜🥦。香蒜蜜糖汁比想像中无咁甜,反而系偏咸。其实食完天使面已经好饱,不过猪鞍好食😋所以都食得哂。餐厅好细心,会等我哋食完上一道菜,先上下一道,咁就可以喺食物最佳状态时食用。
冻柠茶
最后系餐饮,我哋都要咗冻柠茶🍋,估唔到餐厅制作柠茶都咁讲究,杯边嘅柠檬只系装饰,呢杯柠茶系唔驶笃柠檬的,因为茶底已加入足够份量嘅黄柠汁同青柠汁,甜度唔需要少甜先能达到黄金比例。店员仲会喺我哋面前落柠油,好特别,真系好好饮。
总括嚟讲,依餐晚餐系一个全新嘅体验,菜式未必系好罕见,但佢总系有啲独特嘅风采🍽。价钱系几贵,不过系有佢嘅卖点,过时过节想食餐好啲不妨试吓吧!店员最后仲送咗优惠卷比我哋下次用😌。留意番,餐厅唔系日日开㗎,所以记得打去订位。
2020-11-07
法式凯撒沙律伴巴马火腿