2018-01-21
观塘工厦向来是我揾好野食的灵感, 今次去了JK Brother韩式风格的餐厅,装修以raw既墙身以木及深色为主,墙身的海报食物有炸鸡,看见后即叫半份无骨蜜糖牛油味炸鸡$98,好甜美的蜜糖沾满炸鸡,唔算炸得好㶶,大大件,旁边还有沙律,有粟米粒蕃茄及沙律菜,近日天气寒冷日子,叫杯暖身的桂圆肉杞子韩式梨茶,好清润,大大粒桂圆肉,有赵口。之后有一特色小食叫左芝味炸弹$58,非常抢眼,厚厚的芝心玉子烧,外层有4大块烤烟肉,见到肉同肥肉的比例为8比一,肉多,都冇咁邪恶,连玉子烧一起吃,咬下,原来内里系以芝士做芯,而且玉子心梗梗熟,还保留蛋白浆流出,增加滑溜感觉,而且中和咸肉味,而烟肉外层微微焦香,$58非常超值。看见夹心层,好有层次感。另一主菜韩牛肉杂菜嫩豆腐锅$118,超大份量,一大锅,材料丰富,有主角韩牛薄片,有啲似肥牛,已熟可即食呀!仲有娃娃菜,金菇,滑豆腐,大葱,冬菇,粟米,甘荀丝,咁多材料令个汤好甜,真系够晒饱肚。埋单每人$160,价钱合理呀!其实餐厅都有抵食午餐同下午茶餐,下次都要试下。