2024-02-24
观塘啲工厦不嬲都出名多嘢食,今次我就去咗骆驼漆揾咗间隐世牛舌专门店。 牛舌芯拼鸡扒&鳗鱼 ($108)单纯从外观上已经冇得输,本身我系非常钟意铁板烧,而呢道菜正正就系用咗好似煎pan咁嘅铁板装住啲肉,相当有心思。呢道菜以新鲜的牛舌芯为主打,搭配精心烹调的鸡扒和鳗鱼,味道丰富多样。牛舌芯肉质鲜嫩,入口即化。鸡扒的外皮煎至金黄酥脆,内部则保持著多汁的口感。鳗鱼亦都鲜嫩多汁,入口即化。呢道菜的组合将不同的肉质和口感完美融合在一起,令人垂涎欲滴。 牛舌尖拼牛板腱丼饭 ($98)而呢个丼饭亦都绝对唔输蚀,虽然佢冇啲色水摆盘但胜在好好食,亦都好足料,绝对冇偷工减料,好少食丼饭系食到咁饱。呢道料理以牛舌尖和牛板腱为主要配料,搭配上丼饭,味道十分丰富。牛舌尖肉质鲜嫩,入口即化,带有淡淡的牛肉香气,就连我呢个平时对牛舌麻麻哋嘅人都觉得好好食。牛板腱亦都好有嚼劲,肉质丰润多汁。丼饭嘅蓬松口感和香气完美衬托牛舌的美味。
牛舌芯拼鸡扒&鳗鱼 ($108)
牛舌尖拼牛板腱丼饭 ($98)