2022-07-14
😆成日话观塘返工无咩好食,其实行过少少去牛头角都好多选择嘅😎今日就同大家介绍一间高性价比嘅日本菜 -- 森户餐厅好近牛头角地铁站,但其实观塘工业区行过去都好近,所以返工食晏都可以一试架不过由于我地今次系夜晚去,就同大家试下唔同种类嘅菜式啦😁 —— 刺身 ——首先梗系叫咗➡️”刺身拼盘”先啦😋 有油甘鱼,带子,池鱼,白身鱼,甜虾各两件值得一提系➡️”油甘鱼”,望落都知好肥美,咬落好重鱼油香,肉质嫩滑,几唔错😋而我地果日嘅白身鱼系➡️”鲭鱼”,好新鲜,为左去鲭鱼果阵特殊腥味,师傅加咗葱姜丝,真系好夹👍🏻👍🏻—— 寿司 ——跟住我地仲叫咗个➡️”特上寿司拼盘”有拖罗,牡丹虾,银鳕鱼,池鱼,白身鱼,金目鲷,鲭鱼,海胆,三文鱼籽同帆立贝➡️”拖罗”系大拖罗,入口即溶,成口都系鱼油香,非常新鲜,正!😍➡️“金目鲷”好爽口,鱼鲜味好突出,非常唔错白身鱼果日佢比咗➡️”火炙左口鱼”我地,表皮烧到鱼油出哂黎,咬落又好嫩滑,值得推介😝➡️“海胆”非常creamy,完全唔醒,够哂新鲜🥰本身系赤贝嘅因为供应问题改咗➡️”帆立贝”,但系一样爽口弹牙够哂鲜味😛—— 串烧 ——之后我地叫咗➡️三款串烧,”盐烧牛舌”爽口弹牙,调味都岩岩
今日就同大家介绍一间高性价比嘅日本菜 -- 森户
不过由于我地今次系夜晚去,就同大家试下唔同种类嘅菜式啦😁
—— 刺身 ——
—— 寿司 ——
➡️“金目鲷”好爽口,鱼鲜味好突出,非常唔错
➡️“海胆”非常creamy,完全唔醒,够哂新鲜🥰
—— 串烧 ——
之后我地叫咗➡️三款串烧,”盐烧牛舌”爽口弹牙,调味都岩岩好,够惹味,如果牛味再突一点就更好
再黎系➡️”烧白鳝”,鱼身烧到金黄色,仲要脆边,咬落去肉身仲系好滑,真心高质😍
最后系➡️”烧鸡翼”,外皮烧到好脆,肉质都就略为干身,好在鸡味都仲好突出完全无雪味😊
总括黎讲味道唔错,但性倾比非常好,材料新鲜👍🏻而且佢晏就仲有好抵食嘅omakase,最平$380就有交易,自选寿司都系$200左右,食晏真系可以一试架😎
🔸刺身拼盘 ($258)
🔹特上寿司拼盘 ($298)
🔸盐烧牛舌($58)
🔹烧白鳝 ($58)
🔸烧鸡翼 ($28)