2019-10-17 258 浏览
与好友相聚,黎咗公司附近呢间「鉄人旨花」试下铁板烧,成日路经门口,终于有机会上去食啦!门口啲花花装饰好靓,入到去仲闻到淡淡的花香味,首先有一列寿司吧,转角仲有三大张铁板烧枱,店内仲有两间VIP房,适合和闺蜜密密斟密密食,不过今日我哋食铁板烧,梗系坐喺枱前边望住师傅烧啦!我哋拣咗个「伊势海老铁板烧」( $2288/2人)套餐,先上个沙律,除咗菜仲有可爱嘅车厘萝卜和健康嘅藜麦,配上醋,清新得来又酸酸地好开胃。跟住见到侍应把一对食材放在我们前面,很期待师傅开始表演啦!先来一度「汁煮白鳕鱼」,师傅用纯属嘅手势将白鳕鱼煎得外脆内嫩,用煮鱼汁加上鱼油本身十分香滑,好好味。师傅煎块鱼皮都好细心慢慢煎,将乳猪皮一样香脆。先好过主角,师傅仲好细心咁切靓个装饰,放上温室培育嘅坂本菊、玫瑰花瓣和薄荷叶,店员提醒原来连块花瓣都食得,好有趣啊!第二道菜系龙虾,酱汁用咗龙虾膏加海胆去制造, 十分鲜甜,龙虾起肉方便进食,很喜爱那种煎过嘅烧烤味道,龙虾肉弹牙爽口。伴碟有海草,爽口有招投,可以捞埋啲海胆汁食,一滴都唔浪费!跟住嚟一个忌廉白芦笋配波子椰菜,白芦笋爽脆多汁,波子椰菜细细的很可爱,索咗啲忌廉汁入去好好味,好钟
沙律
汁煮白鳕鱼
龙虾
跟住嚟一个忌廉白芦笋配波子椰菜,白芦笋爽脆多汁,波子椰菜细细的很可爱,索咗啲忌廉汁入去好好味,好钟意佢呢个汁。
忌廉白芦笋配波子椰菜
熊本A5和牛,师傅都会问你想要几多成熟。店员教我地跟次序食首先食原味,第二片点岩盐,第三片加少许wasabi 带点酸汁,最后连蒜片一起吃。四款食法的味道也不同,首先和牛本身已经好好味,入口即溶,好多油脂口感丰富。
我自己喜欢用Wasabi加酸汁的食法,可以解油腻。蒜片好脆,蒜味不致太浓。加上伴碟嘅日本水茄、日本南瓜和荷兰菇,食完肉有啲蔬菜,不错。
熊本A5和牛
转眼就黎到最后嘅和牛炒饭,师傅都会细心问你要唔要葱花,两个人嘅选择不同也可以,炒得干身好味。仲有渍物附送,可以捞落饭里面一齐食,几好味。
和牛炒饭
还有一碗清酒鸡汤,淡淡的清酒味,还有三片带子一起品尝!不错的结尾。
清酒鸡汤
最后嘅甜品,唔知点解我哋两个系唔同款式,我食咗个雪芭,冰冻清新。朋友则由个生果杯,都好丰富。
甜品
呢餐饭食得好开心,食物美味之余,我很喜欢看师傅表演,熟练的手势把煎板上的食物甚至是油左拨右拨,很快就变出美味的一道菜,犀利呀!而铁板前还有一个吸油烟位置,所以坐铁板烧枱都唔会一身铁板烧味!
1911 浏览
沙律