2016-01-24
今日老妈去朋友聚会,我同爸爸就食自己,唯有双约去商场行下揾嘢食,老爸比较钟意食中菜,佢岀钱就佢话事啦!系楼梯下面见到乐天客栈,就好似小说裹面嘅酒家,见时间尚早晚饭人流未算多,就入去坐下先。入到裹面,餐厅空间都几大,环境令食客有私稳感觉,由四人枱至十人嘅都有,餐枱用上灰白色云石,配金色灯罩装饰设计摩登,Menu大多食物都有相片,方便选择,最好系菜式分别有大、中、细三个size,价格由50蚊起,解决只有二个人食饭嘅最大烦恼,真贴心。头盘有腌制蕃茄,酸酸甜甜好开胃,舒缓饱咗几个钟嘅肚子,经过几番讨论,我哋就点咗三𩠌一汤唔食白饭,菜式好快就送到,令食客流动性更高,大家又唔洗等咁耐!经典咸菜鲜鸭汤 $138老爸首选热汤暖下身,等一阵间就好快到,会随汤送上小火炉,放系下面帮助保暖,打开盖时热辣辣,份量有约6-7碗,鸭肉都煲到好淋,因为要煲汤前先煎好鸭肉,可以去走脂肪,味道又更浓香,鸭肉仍然甘香可口。菜香铁板豆腐 $84/小小菜用铁板送上,吱吱声咁好似食西餐时候,系铁板牛扒上淋上烧汁,因为热力发出大量蒸气,令人流晒口水,餐厅就系豆腐上加入鸡蛋及菜莆,一边带咸爽口,酱汁味道浓,豆腐就可互相配合,中和一
小菜用铁板送上,吱吱声咁好似食西餐时候,系铁板牛扒上淋上烧汁,因为热力发出大量蒸气,令人流晒口水,餐厅就系豆腐上加入鸡蛋及菜莆,一边带咸爽口,酱汁味道浓,豆腐就可互相配合,中和一下𩠌饭一流,令我哋一试再食。
老爸最钟意食煎炸嘢,佢眼甘甘咁望住餐牌上面呢𠮶酥炸海鲜油条,都知佢想食啦!用墨鱼滑塞满油炸鬼炸成,脆上加脆,上枱时唔会油腻。
不得不赞餐厅啲上菜速度,点嘅菜肴都好快上齐,令我哋可以一次过品尝。最初老爸想拣一啲传统菜式,就好似咖喱鸡,但我就改咗做咖啡鸡 嘿嘿,几特别咁就试吓啦!先将鸡炸脆,再汇入咖啡汁几醒神,但做出嚟比较干身,令口感硬咗啲。
三心两意,绝对系女士嘅专利,仲要系为食嘅朋友,每餐之后拣食咩甜品都有排烦,见到有三色桂花班兰糕,糕点有桂花、班兰、椰子味,好似朱古力出奇蛋咁满足你三个愿望,桂花味突出,椰子味若即若离,但班兰味就少之又少,不过份量价钱都令人满意。
乐天客栈 Paradise Inn
星期一至日: 11:30-22:30