2019-04-10 77 浏览
好耐冇去泰国啦,为咗解决我嘅思乡之情,男朋友就建议我黎「泰潮」🙆‍♀️ 其实之前行开深水埗嘅时候,就已经见到「泰潮」门口经常大排长龙,所以都冇机会入去品尝。估吾到中环分店人龙就相对比较少,所以今晚嘅晚餐一于就系「佢」啦🙈.讲起泰国菜,海南鸡同泰国奶茶系一定吾少得🤣 我哋叫咗一个几抵食嘅二人晚市套餐A ($268),入面有三款小菜,一碗汤,一碟小食同泰式甜品。.泰潮海南鸡「泰潮」嘅招牌菜海南鸡亦系米芝莲推介‼️海南鸡已经好贴心咁去哂骨,鸡肉嫩滑有弹性,皮肥而腍滑。可拣泰国丝苗白饭或鸡油饭,小妹建议吾怕肥就拣鸡油饭🤣 香茅味而带鸡油香,吾会觉得好油腻添~ 而海南鸡嘅灵魂 - 辣鸡酱,酸,辣,甜配合得恰到好处,既开胃又惹味😋.招牌咖啡虾球咖哩味同辣度balance 得好好,吾会太辣,配合返香港人嘅口味。入面有足料虾球,软腍薯仔,爽脆青椒,配搭上浓郁咖哩汁,捞饭一流呀🙆‍♀️.扎肉肉碎汤大大一碗嘅肉碎汤,足够三人份量呀🙈.泰式炸鱼饼拼春卷即叫即炸,热辣辣食落好脆口😍泰式炸鱼饼口感好似鱼蛋般弹牙,香茅味重,好惹味‼️.泰式蒜蓉炒杂菜杂菜炒得充满香蒜味,不错👍🏻.椰子大菜糕食落口感弹牙,啖啖都充满椰子香🥰

泰潮海南鸡

招牌咖啡虾球
扎肉肉碎汤
大大一碗嘅肉碎汤,足够三人份量呀🙈

泰式炸鱼饼拼春卷

泰式蒜蓉炒杂菜
杂菜炒得充满香蒜味,不错👍🏻

椰子大菜糕
食落口感弹牙,啖啖都充满椰子香🥰

泰式奶茶 ($22)
食泰国菜必叫嘅泰式奶茶❗️ 入口顺滑,奶味比一般港式奶茶重,茶味同奶香balance得好好🥰

2019-04-08