2022-07-20
天气炎热,一早出发行山,落山都唔到11:00 am,本来同两个队友去金园食蛋挞,见未有新鲜出炉,就行去新华食啦,虽然两个月前食佢嘅沙嗲牛肉面,好MMD 同埋侍应婶婶服务唔好,俾咗个劣评🙄佢。网上评论话新华蛋挞好正达世一级数,就去试多次佢嘅沙嗲牛面和蛋挞啦。🌠沙嗲牛肉早餐$42▪️沙嗲牛面,汤底暖暖地唔够热,面底冇弹性,索晒D汤,牛肉冇牛味,面就勉强食晒,剩番晒D牛肉👎▪️餐包、火腿奄列煮得出色,餐包柔软新鲜,奄列蛋味浓,好食👍▪️奶茶唔够热,浸得耐,茶味浓烈偏苦,剩咗半杯👎🌠酥皮蛋挞$9暖暖地,唔系新鲜出炉,明白的,酥皮食唔到有层次感,可能开始冻了,蛋挞有蛋味,用蛋讲够,甜度略嫌甜了少少,整体是ok的,但系唔系好正去到世一呢?当然未到,还有一段距离。总括一下,沙爹牛肉面牛肉冇味,面质偏淋冇弹性,汤底唔够热,情况同上次一样。其实新华要参考下好似红茶、四宝或者时代的沙嗲牛肉面,改变下煮法。蛋挞唔系想像中咁世一,比普通好些。服务比上次进步咗,可能唔系阿婶侍应serve我地啦,又或者老板女坐镇系柜啦。
🌠沙嗲牛肉早餐$42
▪️奶茶唔够热,浸得耐,茶味浓烈偏苦,剩咗半杯👎
🌠酥皮蛋挞$9