2015-07-18 2008 浏览
近来都几钟意过观塘揾食,事关发现工厂区呢边好多好ya食下,于是宅女出街,四处觅食!平时最钟意食alldaybreakfast,见到呢间餐厅有,咁就梗系趁放假,要第一时间去品尝下啦!今日呢度系系商厦同工厂既合成体咁,而唔系系咩工厂大厦,楼下环境感觉会舒服啲,点知我心急得济去觅食,去到发现原来一点钟先开,于是店员叫我出面等到答正先入!夏天既正午好热呀!想喊!!好彩就唔系等左好耐姐!终于入得去坐,餐厅刚开门,已经播紧令人觉得好轻松愉快既韩歌,店内装修挺舒适,有冷气加情调吊灯和旧式典雅的吊扇!餐厅有约二十个位置,有四五名年轻员工在工作,有仲活力的感觉!这边是有个自助调味及自助倒水区,我建议一定要去拎番杯水饮下,咁先可以尝试到食物既真正味道!虽然平时返工惯左好晏先食饭,但今日难得咁好放假唔好晒啦,饱住咁都叫下个慕茶all day breakfast同伯爵茶朱古力试下先,唔好晒左一日咁舒服自在既假期嘛!呢度音乐好柔和,俾人感觉好relax,坐得更自在开怀,虽然开门一阵已经坐满9成客了,估唔到啲人都几识食㖞,咁旺场既?!  也许是因为星期六既关系呱!返工都返到唔知今日原来系星期六tim   伯爵茶冻

夏天既正午好热呀!想喊!!好彩就唔系等左好耐姐!

伯爵朱古力

伯爵茶冻朱好快上台,虽然个样好平凡,好似普通冻朱咁,查实好有内涵!仲好彩唔会有我唔钟意既cream姐!饮一口,几欣赏伯爵茶味浓郁,减轻左原本朱古力既过甜,起左好好既中和作用,伯爵茶本身有只好独特既茶味,有点好像少少辛辣的味道,饮完一阵仲会全个囗囗腔留香,难忘的清新味道,同时不失朱古力味,实在是十分喜欢!

慕茶全日早餐

期待以久既全日早餐好快上枱喇,由于系即叫即煎即炸即做,所以都要等一下,早餐样子好丰富呀,要两个人才可消灭吧!

慕茶全日早餐包括有两只煎太阳旦,窝夫夹肠仔,炸薯饼,烤蕃茄和窝夫夹粟米青瓜红萝卜丝,仲有菜沙律,材料超级丰富,一个人食完的话,真系晚餐都唔洗食lu.....

其实觉得窝夫夹肠仔好奇怪嫁,又有甜又有咸咁,不过既然佢话系餐厅招牌,店员又建议食既,咁就试下啦,因为我个人都好容易俾人映响同动摇嫁姐!!!

烤蕃茄和太阳旦有香草洒面,增添不少味道,不会单调,旦挺滑身,吉一下中间部分,靓仔旦黄即刻流出,过程好温柔,仿似讲我知,咁先系生活

半个蕃茄对平时唔食菜既我黎讲,已经好大个,虽然好新鲜下,但真系食左我好耐先食得晒!

沙律菜配上少少沙律汁食酸酸地,好彩份量好少!

本来爆梗疮中,唔想食炸ya,但无理由走薯饼咁si嫁嘛,算,唔鬼理了,食左先讲!薯饼炸得热辣够脆,加卖我加的辣椒仔汁,delicious无得输,沙律窝夫既粟米青瓜胡萝卜丝亦有加上香料,并无其他汁料上,令窝夫唔会过淋湿左难入口、蔬菜丝几有咬囗下,夹住食颇爽口,但就有少少普通既感觉,可能因为个人唔太“好“菜既关系啦,所以又系好有难度先ko到啦 !!

肠仔窝夫果然系又甜又咸,但唔会太怪,肠仔食落有黑椒味,而且皮几脆,窝夫系甜甜地,带旦糕既香软,薄薄咁包住有脆皮既肠仔,旦糕质地唔会好厚重太饱肚!

通常食ya,我都会由淡食起,然后试每样ya之前,我都会饮少少水,清一清喉咙味道先,哈哈,好似懒讲究咁呢?!其实唔系啦,只系我太为食,想清楚食真啲食物本来既真正味道炸!餐厅难得地洗手间也很衞生,实在有给人吃得特别放心既感觉

P.S. 有时都几憎自己,用电话打食评本来打得好开心畅快,无奈电话有时load得慢,我又心急督两下,搅到back番去前两页,成日辛辛苦苦呕心沥血既文章,被罚重新打过,因为唔鬼见晒,所以都咪话唔嬲

通常重打一次,已无第一次打𠮶种感觉写得咁好喇,低b之过,能怪谁哎!?我晕。。。。可能系时候换电话吧,唏。嘘。
2015-07-18
伯爵朱古力