2023-08-26
放假去咗湾仔「一虎」食lunch,一直都对碗柠檬拉面好好奇,究竟个味系点?系咪同盐味柚子差唔多呢?又惊伏😅⋯⋯最后有两位网友推介,我就信心大增,于是就嚟试吓🍋🍜。我原本计划11:30到(因为佢11:30开)最后我敌不过睡眠😂,下午1:00才到达,门口排咗7个人,排咗15分钟左右我就入咗去(其实我前面仲有人,咁啱我一个人,而且又有第一位,所以⋯⋯)我叫咗一碗柠檬拉面、走葱、走京葱😅加有味笋、糖心蛋🥚同埋一罐柠檬味可乐。柠檬拉面 - 碗拉面一嚟到,即刻饮第一啖汤,😳猪骨汤!(因为我无睇介绍😅,原来佢系用秘制柠檬酱和自家制猪骨汤)猪骨汤浓稠,唔会太咸,隐隐约约有少少柠檬皮既苦涩味,开头觉得柠檬味唔太够,以为表面嘅新鲜柠檬系装饰😂,原来要[笃柠檬]嚟调教自己喜爱既酸度,即刻成件事唔同晒,多番阵酸味就似🍋🍜,柠檬既酸味令到个汤变得无咁(漏),有啲开胃,呢个组合都值得试吓。另外我本人极力推荐加只🥚「糖心蛋」❗️糖心蛋最重要除咗系要用咩蛋?蛋味浓唔浓?流唔流心?蛋白会唔会硬?之外⋯⋯对我来讲非常在乎个酱油味要刚刚好,呢间做到啱我嘅口味,入口时先有酱油味再有啲甜味,然后到蛋味冲出嚟,perfect 😋。