甜品中嘅多巴胺系传递快乐嘅神经系统,有咩唔开心食一啖甜品就解决到啦❗但如果又想食布丁又想食蛋糕呢?咁就要食布丁烧喇🤭布丁烧就一次过实现想食布丁同蛋糕嘅欲望,因为佢又系布丁,又系蛋糕✨而今次介绍嘅呦呦鹿鸣布丁烧系由一对专诚去台湾学艺嘅夫妇开设,主打创意口味嘅布丁烧,总共有4间分店😉呦呦鹿鸣布丁烧外形圆滚滚好可爱,除咗表面有店主自家设计嘅图案,仲集三层不同质感于一身㗎💓第一层系甜而不涩嘅焦糖,第二层系嫩滑嘅布丁,第3层系软棉湿润嘅蛋糕,当唔同嘅层次喺口腔入面叠加,就会试三种不同滋味💁‍♀️佢哋有多款创新口味,我哋拣咗椰爷布丁烧 (椰青味) 及特选3.7富良野牛乳味,前者选用泰国椰青制成,蛋糕中间有粒粒椰子,口感特别;后者使用100%北海道富良野生乳,奶香浓郁,仲有种食奶冻嘅错觉😙呦呦鹿鸣布丁烧日日都系新鲜出炉,分别将焦糖、布丁酱、芝士蛋糕粉糊放入模具中,以热水浴法焗制一小时而成,每一层都拥有不同嘅奇妙口感💭当你将佢倒扣出模你会睇到层次好分明,有焦糖嘅浓郁、布丁嘅嫩滑同蛋糕嘅软绵,未食之前已经有视觉嘅享受了🤹‍♀️PS. 记得用匙羹一挖挖到底,咁先至可以享受到三个层次嘅无敌享受呢😌呦呦鹿鸣布丁烧

呦呦鹿鸣布丁烧仲特别推出散水饼系列,有兴趣可到 IG  揿链结预订/查询订制版布丁烧散水饼,同事收到咁有特色嘅散水饼一定会特别难忘,为散水告别添加一份欢乐🙆