2022-07-25
多谢朋友搞局,带埋小弟去见识见识寿司方面,师傅准左赤醋饭同白醋饭,配唔同既鱼料国际惯例鲭鱼卷要付上美女朋友冇码玉照,但今次加埋小弟野外强制露出右手------------------------------长崎 平政爱知 白象拔蚌 ⭐⭐⭐⭐⭐真八爪⭐⭐⭐⭐三日熟成皮剥鱼肉 鱼肝 青海苔澳洲鲍 鲍鱼肝酱 三年鲍鱼胆汁⭐五日熟成鹿儿岛 笛鲷🍣九日熟成波士顿 赤身🍣⭐新子🍣北海道 利尻岛 海胆鱿鱼🍣⭐⭐27日熟成 熊本和牛 三角肉🍣静岗蕃茄 四国白粟米鳢鱼真丈煮 木之芽 烤松茸 话梅清汤⭐伊势海老鳗鱼⭐⭐⭐⭐⭐胡麻鲭鱼卷🍣⭐⭐⭐青森大间 中拖罗🍣⭐⭐⭐利尻赤海胆🍣⭐⭐对马 海鳗 鳗鱼肝酱🍣⭐太卷🍣⭐龙虾清汤 大地鱼汤⭐⭐⭐⭐⭐山梨县白凤桃 茨城县红天使蕃薯和果子
寿司方面,师傅准左赤醋饭同白醋饭,配唔同既鱼料
长崎 平政
太卷🍣⭐
龙虾清汤 大地鱼汤⭐⭐⭐⭐⭐
山梨县白凤桃 茨城县红天使蕃薯和果子
题外话/补充资料:
先讲舍利,饭既酸度我觉得算适中,但质地真系偏硬身同有啲稍干,特别系白醋饭配白身鱼既时候,偏硬饭粒和淡丽既鱼料咀嚼时间相差太多,变唔到做一件事。而赤醋饭质地比白醋饭稔同湿一啲 (只系一啲啲),但食重味同重油脂既鱼因为油脂比较下多既情况下 (例如先前讲厚切既赤身同大拖,系重味同油脂既代表),令果少少稍干既质地冇左,比较容易接受。
另外觉得既系熟食比寿司同刺身更出色,特别系象拔蚌豆腐,真八爪同埋龙虾清汤,系打开新世界大门既味道。
服务非常唔错,加茶加酒都好勤力,师傅都唔介意倾囊相授咁分享。
会否再去: 如果有人carry系唔介意,但作为要book一年先有位既神店,我觉得佢可以做得更加出色。