2010-03-06
今晚黎到呢度附近食饭,见呢间餐厅好似好多人咁就入去试下啦。一入门口见到个老板非常熟口面,原来系之前楼下许荣记个老板个女,佢地而家过左黎呢边开舖,仲话整鱼蛋个个师傅系许荣记之前个老板教架添,应该唔会太差挂。既然佢鱼蛋出名,当然要叫啦,叫左个鱼蛋片头河,唔跟餐$18。另外就叫左个饭餐,要咸鱼蒸肉饼,有饭同汤跟既。大部分客人黎到都系叫鱼蛋河,睇黎大家都知呢样野出名d㖞。鱼蛋粉比较快就黎到啦,不过份量比以前好似少左㖞,鱼蛋真系几好,好弹牙而且又有鱼味,而我就觉得片头都唔错既,可能我本身几钟意佢个种口感啦,不过同以前既许荣记比都仲系差少少。虽然鱼蛋片头都ok,不过佢既汤底真系淡到不得了,系真系无咩味,搞到我地要落返D鱼露至得。另外咸蛋蒸肉饼就等左比较耐既时间啦,呢个都系普普通通,唔系特别好食。可能佢用D猪肉无咁靓,所以食落味道都系淡D无咩味,而且感觉较「鞋」口,一D都唔滑,味道系唔难食既,但要细致研究就真系麻麻地啦。呢度质素普通,买下佢D鱼蛋片头都可以既,不过价钱唔算太贵,如果第日想食鱼蛋饭都可以过黎呢度食下。