2018-07-21
我谂好多人都系因为买一送一嘅关系而去试依间buffet。我都唔例外。上个月一样有依个优惠,但系第一日打电话去book已经成个月full晒。所以今个月又有买一送一,谂都唔谂就即刻book定先。六月尾打去book七月,对方竟然话7月16号之前已经full晒。16号之后的就只剩下weekday。咁样我唯有拣左20号星期五。成间餐厅地方非常大,但系食物只放在一边。好彩我地位置系近食物,如果唔系每次攞野食都要行到好远先有得攞。虽然餐厅位于一楼,但因为佢系开放式,和地下正门打通。有时门口的热空气走晒入去,所以难免出现冷气唔够嘅情况。平时都有食开其他buffet。多数第一时间都系去试d海鲜。依间buffet种类都算多。有蚝,长脚蟹,蚬,青口同虾。第一啖试即刻出事。d青口同长脚蟹非常非常之咁咸,而且唔新鲜。一d鲜甜味都无。d蚝比较好少少。非常肥美,味道鲜甜。可惜清洁功夫做唔足。有好多只食落果度碎壳。食咗一转已经唔想食。到左刺身,以为系即叫即切。原来全部切好晒放喺度比人夹。如果d人夹得好夹得整齐都好d。如果夹到乱七八糟既话,望见都唔想食。刺身仲算合格。好鲜甜就唔讲得,但系入得口嘅。仲有我第一次食d希灵鱼
到左刺身,以为系即叫即切。原来全部切好晒放喺度比人夹。如果d人夹得好夹得整齐都好d。如果夹到乱七八糟既话,望见都唔想食。刺身仲算合格。好鲜甜就唔讲得,但系入得口嘅。仲有我第一次食d希灵鱼咁多细骨。而且口感鞋身,同平时食果d分别好大。寿司种类唔系好多。但系全部一件件包住咗。俾人感觉总算卫生。但系唔知点解我觉得好似争鲜嘅寿司。无啦啦比几百蚊黎食争鲜寿司。
热盘方面,好坏参半。中间位置的熟食,有一半或以上都系辣。我有时都会食少少辣。但系d熟食辣到我都顶唔顺。水煮鱼,避风塘虾,咖哩鱼蛋,花枝炒四季豆,珊瑚螃炒豆角…等等等等。全部都系辣! 唔食得辣既话,熟食当堂变得好少选择。为一最好食系烧牛肉。肉质嫩口多汁,不过有少少酥未,所以开左食嘅时侯仲以为系羊肉。
最后就到左甜品。种类唔算多。雪糕只有Dreyer's。共三个口味:朱古力,芒果及开心果。不过味道OK,唔系太甜。但系就冇乜太大惊喜。
经过今次,有时真系唔好贪平。宁愿比多小小钱,去d高质少少嘅buffet食。