2023-01-22
下午六点几,难得黎到咁吊脚嘅慈云山,当然要揾名物试下。一讲慈云山,个个都会叫我食煲仔沙嗲牛面,奈何我唔食得牛,所以就叫咗煲仔沙嗲猪扒米($68) ,好彩佢有鲜牛,猪扒,鸡扒选择望住滚到卜卜声嘅煲仔米粉,飘住一浸沙嗲香气,我流哂口水,对佢期望好高。不过,见到好多唔知咩泡系个面度,有d扣分。讲汤底先,好香花生味,好浓味,但唔会渴(杰)挞挞似酱咁,起码似个汤。米粉就正常,唔系好易断果d,但亦唔系好吸汤果d,非常一般;再讲,成碗得好少米粉,夹一大夹已经夹哂,作为女士都唔够饱。至于猪扒,如大家所见,又细块,又薄。薄到咁,都可以煎到柴一样,好难咬烂,唔讲以为食紧外国嘅猪肉干,硬到咬崩牙果只。又多油系碟底,非常失望。至于环境,都系典型茶餐厅,我去嘅时间无咩人堂食,都算干净。整体黎讲,名大过实,食gimmick,偏贵,$68一个唔够饱嘅米粉,仲要唔包野饮,所以试一次就够。我俾3/5分,系不过不失嘅分数。p.s. 坐低食紧时,我见好多街坊叫外卖都系叫小炒,炒面炒饭等,而睇到佢又真系即刻炒,可能小炒好味d挂,如果下次仲有机会先再试
至于环境,都系典型茶餐厅,我去嘅时间无咩人堂食,都算干净。