2021-10-16
一向都听闻慈云山既名物-煲仔沙嗲公仔面,时常都想去一试,但太远,始终未能品尝此名物。刚巧经过旺角,原来开左间分店系度,三点左右,唔使点等位,等一两张枱就可以入去,心谂,新店新装修,好过去慈云山啦!室内有bar枱又有4人折枱,用透明胶板分开两个两个咁坐,枱就有啲细,感觉有啲迫,不过啲食物都一样细细碟细细煲,所有价钱相对有些贵。煲仔沙嗲公仔面配猪肉饼唔系额外加钱,如果配牛小排要加50蚊。一出场,果然如传闻一样,滚住上,睇都知个汤超浓,忍唔住,饮啖汤先,哗!极邪恶又浓郁,呢个沙嗲系有花生粒果款,同长洲通记好相似,汤咁浓,面挂汁就一定架啦!佢地整既面唔系煮到琳哂,要自己用筷子扬开啲面,食落刚刚好,软硬适中。个猪肉饼就无特别,有啲干身同埋无乜味。一碟两串既烧白鳝,配麻辣酱,咬落竟然爆汁,啲鳝油爆飞出来,不过几贵,呢碟野既价钱等如一个煲仔沙嗲公仔面了。试埋个煲仔饭先,窝蛋牛肉煲仔饭,牛肉劲多,煲底系坚有饭焦的,我唔客气,用铁匙羹不停铲啲饭焦出嚟食,加埋劲多豉油,好好味,性价比高过煲仔沙嗲公仔面,如果要讲挑剔嘢,个蛋黄上菜时已经穿左啰。地方细细,服务好,上菜都快,味道系好,但食完好口干同埋好眼瞓,食
地方细细,服务好,上菜都快,味道系好,但食完好口干同埋好眼瞓,食物味道都过份浓烈,有啲过份重口味既感觉,试左就算。