今日去开旺角行街,有啲肚饿。 既然旺角有咁多美食,就找吓有乜好嘢值得试行到去近花园街豉油街烟厂街附近,见到有间叫陈仪兴潮式牛杂面之前试过一间叫陈义兴打冷店,食物几有水准 唔知系咪同一间集团,走过去问老细话系同一集团,一于入去试下店铺虽然唔系好大,但胜在有香港情怀,食品款式都多,除左牛杂牛腩,鱼蛋粉、水饺云吞面,还有其他小食炸物 我哋叫咗个牛三宝净食,本来想试牛沙瓜,因为唔系间间店有得卖,好可惜沽清所以转咗同样比较稀有嘅海参腩河粉,另加$26转做餐,有碟油菜或炸鱼皮和有杯饮品。牛三宝净食:份量大大碟有牛腩,牛筋同牛肚。 牛腩一层筋膜一层肉,食到浓浓嘅牛味 牛筋入口胶质丰富,口感软滑 牛肚炆得非常入味入口好腍唔使用力咬 碟底还有厚厚生菜垫底,生菜索咗腩汁非常美味海参腩河粉:汤底几好味,饮左唔会口干。 河粉粗幼适中,滑滑嘅口感。 海参腩比牛腩更瘦全无肥膏,但入口都唔鞋,而且牛味比牛腩更浓腐乳通菜:长短适中,鲜嫩爽口炸鱼皮:入口松化脆薄咸柠七同龙凤可乐,两款都好好饮 但比较钟意龙凤可乐,因为咸宁加鲜柠檬撞埋一齐个感觉好正。最后结论系,我觉得潮式牛腩系浓味d咸d。可能分别在一个用卤水一个用花椒八
行到去近花园街豉油街烟厂街附近,见到有间叫陈仪兴潮式牛杂面
之前试过一间叫陈义兴打冷店,食物几有水准
唔知系咪同一间集团,走过去问老细话系同一集团,一于入去试下

店铺虽然唔系好大,但胜在有香港情怀,食品款式都多,除左牛杂牛腩鱼蛋粉水饺云吞面,还有其他小食炸物

牛三宝净食:份量大大碟
牛腩牛筋牛肚牛腩一层筋膜一层肉,食到浓浓嘅牛味
牛筋入口胶质丰富,口感软滑
牛肚炆得非常入味入口好腍唔使用力咬
碟底还有厚厚生菜垫底,生菜索咗腩汁非常美味
牛三宝净食
海参腩河粉:汤底几好味,饮左唔会口干。 河粉粗幼适中,滑滑嘅口感。 海参腩牛腩更瘦全无肥膏,但入口都唔鞋,而且牛味比牛腩更浓
海参腩河粉
腐乳通菜:长短适中,鲜嫩爽口
腐乳通菜
炸鱼皮:入口松化脆薄
炸鱼皮
咸柠七龙凤可乐,两款都好好饮
咸柠七同龙凤可乐
但比较钟意龙凤可乐,因为咸宁加鲜柠檬撞埋一齐个感觉好正。
最后结论系,我觉得潮式牛腩系浓味d咸d。可能分别在一个用卤水一个用花椒八角来炆牛腩

题外话如果大家想试到一些稀有部分最好提早啲去,因为我哋中午去嘅时候好多都卖晒,而且坐无虚席,还有个辣椒油几惹味
2024-05-16
牛三宝净食