2009-06-15
jun 13, 09,友人们陪完我去揾饼店之后,就3人嚟继续我安排嘅下午茶节目,叫咗 : 1) croquamandes x 3 pcs (hk$73.2)-呢个就喺话拿破仑好钟意食嘅朱古力-里面有棒子nuts,而个粒nut似乎有薄薄嘅焦糖包过吓-咬落去好脆,卜1声-不错,收费亦然,hahaha2) hot chocolate w/coffee (细-hk$48)-去到都未够2.30pm,但就无原味喇-只喺有咖啡朱古力,1场坐低咗,都叫杯试吓啦-友人话见人写喺好"杰"身,果然-喺好浓,第1口就觉得有少少苦添...........你话有咖啡,我又唔多饮得出,友人话如果朱古力咁浓,盖过咗都唔出奇-呢个朱古力好有食力..........不容少观..........饮完都饱到顶顶哋-有机会都想试吓个纯朱古力味3) the rooibos de noel (hk$58)-呢个佢店员嘅推介之1,话有果味,比较多客人钟意-友人就要咗呢个-个teapot set真喺好雍容华贵4) mango millefeuille (hk$40)-我哋就每人1层-芒果唔喺熟透嘅浓郁同甜,所以甜中有自然嘅酸味-个cu
-呢个就喺话拿破仑好钟意食嘅朱古力
-里面有棒子nuts,而个粒nut似乎有薄薄嘅焦糖包过吓
-咬落去好脆,卜1声
-不错,收费亦然,hahaha
-去到都未够2.30pm,但就无原味喇
-只喺有咖啡朱古力,1场坐低咗,都叫杯试吓啦
-友人话见人写喺好"杰"身,果然
-有机会都想试吓个纯朱古力味
-呢个佢店员嘅推介之1,话有果味,比较多客人钟意
-友人就要咗呢个
-个teapot set真喺好雍容华贵
4) mango millefeuille (hk$40)
-我哋就每人1层
-芒果唔喺熟透嘅浓郁同甜,所以甜中有自然嘅酸味
-个custard cream好滑
-个饼都松脆,但每块就仲未做到好似1000层嘅质素出嚟
5) lemon tart (hk$36)
-呢个都酸,但又唔喺好厉害,无"乸"喉
-可能同个甜度也不弱有关呢
6) chocolate truffle cake (hk$56)
-好浓嘅朱古力味,朱古力mousse喺挺身𠮶种
-喺该店嘅signature甜品
7) plain 72% dark chocolate x 3 pcs (送)
-又喺好脆口,佳质
* 店外只有3张小圆枱啫.........但张凳就好有宫廷feel.........枱上仲放有新鲜白玫瑰,好靓
* 店内嘅茶柜
* 个人觉得佢哋嘅朱古力出色过茶类同pastries...........但唔等于佢嘅pastries唔得
* 佢当日本来仲有海绵蛋糕,可惜又卖晒