2018-07-09
约几个好友食晚餐,朋友订咗呢度,之前试过天后分店,今次去油麻地呢间试业中分店(试业期间有8折折扣)准时到,地铁站一出就到地方好方便,门面光鲜,有鱼缸放养海鲜,店内比天后开扬(楼底高啲)简约装修,桌椅唔迫,店家仲好好比咗大枱我哋!(当然要睇当日无大枱订位)餐具几民族风味!落单纸有好多食物,店员介绍新嘅汤底同食材款式,我又特别试啲之前无食过嘅!椰子鸡汤🥥🐔($298)呢款新出嘅鸡汤,喜欢作嘅铜锅(未食视觉上都加咗分😍)材料放咗好多(椰子、芦荟、白雪耳、红枣、红萝卜)鸡肉另上,鸡肉上仲有鹌鹑蛋😍,汤滚就落鸡肉,鸡肉嫩滑,最奇系鸡皮系爽口(好肉炆猪脚仔啲皮系爽弹嘅)鹌鹑蛋又嫩滑,淡汤滚起饮,浓味好清甜!之后落埋鸡肉,多咗肉味更浓,因为加嘅汤唔系椰子汤,店员建议我哋饮够先加汤!真心想我哋饮到呢啖汤嘅好味地方!手切牛颈脊🐮($218/例)雪花好平均,牛肉轻灼已够,牛味浓又嫩口,好味炸鱼皮($53)呢个真无必食,鱼皮大块,炸浆又薄,炸出来唔会太干好脆,唔浸汤都唔会觉得油腻,比肥髀抢晒鲍鱼仔($168)好新鲜,渌到离壳即食,𠝹咗格仔,灼完唔韧又弹牙(平时我唔喜欢食鲍鱼都觉得好味)自制四宝丸($78)四
自制四宝丸($78)四款丸细细粒(牛丸、墨鱼丸、鲮鱼肉丸、虾丸)自己最喜欢虾丸,入面加了未打烂嘅虾肉,仲加咗卜卜脆蟹籽,多种口感好爽好味!墨鱼好弹牙,牛丸、鲮鱼丸几好!
皇帝菜($38)好新鲜,洗得干净!渌一渌爽嫩好味(我唔食茼蒿,味道太强,但喜欢皇帝菜,有𠮶种独特香味又唔会太强)
年榚($25)似韩式年榚,渌一阵已熟,配鸡汤好夹!又唔会好滞肚!
竹笙($32/半份)爽嫩又索汤,好夹鸡汤!
豆腐($19/半份)嫩滑
乌冬($25)乌冬弹牙嫩滑,乌冬控肥髀都话好味!
梅菜猪肉饺($25)第一次食呢款配搭,猪肉有肉汁,梅菜爽脆咸香,云吞皮嫩滑,好味!
德国艾丁格黑啤酒($25)朋友饮
竹蔗水($14/杯)店员提我竹蔗水未雪冻,对我刚刚好!微凉唔太甜,味道清甜,打边粒饮刚刚好
酸梅汤($14/杯)雪冻酸梅汤,肥髀饮
菜芥($14)火锅沾酱配料四款(生熟蒜茸,辣椒、葱)新鲜好味!我最喜欢青葱花豉油!夹牛肉好味!
店员定时收碟加汤,唔会骚扰,又会比啲窝心建议,喜欢呢度有啲食材可以叫半份,对于我呢啲眼阔肚窄又想试多几款食物嘅人来讲,实在好用!呢度抽风不错,食完唔会成身浓浓嘅火锅味(少许总有的)
人多人少都可以火锅了