2011-06-22
呵~~ 今次只试咗一件今期出的<伯爵红茶慕司>,不过都试咗个09年6月出嘅<烟肉洋葱鸡蛋批>,真系好久不见,突然见返不如一试啦,因为唔知会唔会下次再去又冇咗嘛。<伯爵红茶慕司 Earl Grey Tea Mousse ($29)>见唔见呢个Mousse顶部有块白朱古力呢?本以为上面的黑色物体系黑朱古力的花纹,点知食落去原来系伯爵红茶叶,wow....又几Match个Mousse㖞!叉落件Mousse时觉得好实的的又啜住只叉,并唔似平时食的轻Mousse般幼滑软身。最外面一层令身的好似系红茶啫哩质感,好得意,甜甜的;啫哩包著一层厚厚实的的伯爵红茶Mousse,都几甜,但有好浓伯爵红茶味,好食;之后到朱古力海绵蛋糕同朱古力威化脆饼做底,虽然系朱古力不过已经被丰富的伯爵红茶味遮盖喇,好食!!<烟肉洋葱鸡蛋批 Quiche Lorraine ($20)>呢个曾于09年夏季推出嘅蛋批,呢期系海洋中心比我见返㖞,上次推出时冇试过呀,今次点都要试一试嘅!!批皮的油份望落去较其他批多,湿润程度也多,可能是蛋批加入车打芝士o卦,加热后有些蛋液同芝士令批皮湿润而不脆边。批馅好简单,只有鸡蛋、烟肉和洋葱,3
批馅好简单,只有鸡蛋、烟肉和洋葱,3款馅料成份应该系一比一,有好丰富嘅烟肉味,可惜烟肉唔脆唔㶶,应该冇先煎香才加入批内喇,洋葱也多,食落香香不会过淋,整体都几好食,如果翻焗后可以系脆边就更好啦!!