2015-07-07
成日都系去完中环Starbucks行落湾仔,从低处望上1楼嘅合和Starbucks,好多次已经想上去睇下,不过次次就系经过冇转弯上去,今次唔同喇,因为下面开左间无印面包店,所以都可以顺道行埋㖞,比个机会来呢间Starbucks hea下啦!呢期我地决定只拣食旧野食,唔试新嘅,不过其实有几款旧野我地都未食过 : >三文鱼忌廉芝士三文治 (半份 $24) 去到只见到半份,感觉唔系好抵食,不过都想试下;馅料有三文鱼、忌廉芝士、刁草和罗马菜酸瓜等;麦包的质地比较干,三文鱼尚算新鲜,但又唔似烟三文鱼?配上忌廉芝士唔错,不过忌廉芝士味太重,食唔到其他材料的味道咯,只可说配搭健康有营,但整体一般。烟三文鱼沙律 Smoked Salmon Salad ($30) Size同样与其他沙律一样咁细,兜沙律酱已经占据沙律盒唔少位;沙律菜有生菜、少少火箭菜同几粒车厘茄,都算新鲜;烟三文鱼得2块,Sizex唔算大啦,味道都OK,整体还可以吧!烤茄子杂菜千层阔面 Lasagna Roasted Vegetable ($45) 记得上年尾食过一次印象系失望嘅,今次比个机会再试下,且看看会唔会有唔同,结果呢.
三文鱼忌廉芝士三文治 (半份 $24)
去到只见到半份,感觉唔系好抵食,不过都想试下;
记得上年尾食过一次印象系失望嘅,今次比个机会再试下,且看看会唔会有唔同,结果呢....
的确比上次好多咯,起码唔再系过份扁,今次比上次正常喇,起码睇得出食得到咁多层,包括面皮、菠菜、茄子、三色椒同蘑菇,面层嘅水牛芝士烘得微㶶,菠菜份量足,今次合格喇!!
苹果金宝松饼 Apple Crumble ($18)
其实除左食到顶部外层金宝粒系几香脆外,其余整个松饼我都系食唔到苹果味,只觉食紧一旧牛油松饼,仲要系冇乜味嘅....极之失望。
哗!只可说甜甜甜,钟意甜的一定钟意,但我就真系怕了!
呢杯星冰乐除左有云呢拿同榛子味外,更有好浓郁的野苺忌廉,其实似一杯奶昔,真系几腻下。