2018-09-10 306 浏览
有时喺附近食嘢见到呢间铺头门面残旧(依加翻新了)但系就好多人排紧队,行过门口仲闻到啲麻辣香味,就知呢间餐厅一定系好野过几日就黎试下!一试就返唔到转头。喺某间香港大型连锁米线铺头我系可以食到特辣,第一次嚟呢度嘅时候唔知惊,叫左中辣(一般第一次去嘅餐厅食辣野我都系拣中辣保险少少),虽然食得好过瘾,但真系辣到有顶唔顺既感觉。之后我都系食中小辣-小辣。好,讲返食物。汤底必拣系麻椒辣绝对落重花椒/花椒油,甜甜地,香喷喷,麻度极高!辣度大家量力而为啦,食辣野都系求开心𩠌菜方面,特别推介黑柏叶/花雕糖心蛋/麻椒牛腩,呢d我之前都有食过,不过今日就净系叫咗黑柏叶同金菇,个fd叫左竹笙同埋猪大肠。第一次食呢度嘅鸡翼就谂住叫个名好似比较特别啲嘅花雕鸡翼,拎起闻一闻都可以闻到有酒香味,但唔知系咪因为我已经食米线食到条脷好麻辣,食落口就唔太食得出。质感皮脆但内仍有肉汁,唔系干争争嘅
过几日就黎试下!一试就返唔到转头。
好,讲返食物。汤底必拣系麻椒辣

麻椒辣汤米线
花雕鸡翼