2019-08-16
上个月第一次嚟到位于白沙湾码头嘅食之剧场餐厅 WA-Theater Restaurant食佢嘅晚餐,实在回味无穷。对呢间餐厅念念不忘,就衬最近暑假得闲,嚟试埋佢哋嘅午餐。呢日天气唔错,望出去嘅境系咁架!🌤🌊因为要预备最当造嘅食材,晚餐一定要预先订位,而早午下午茶餐都系唔需要订位嘅,但当然如果想确保食到你想食嘅餐,订咗位先会比较好嘅!一入到去,依旧系好舒服嘅环境、热情嘅服务。上次坐咗房仔入面,今次就坐吧台。同厨房近啲,同厨师亦有更多嘅交流🤓一开始,侍应会倒水落块干毛巾到,变成湿毛巾,等你抺下手仔,准备开餐😛又要介绍多次嘅就系嚟自清心县嘅白神山水喇💧!呢到使用白神山水处理食材、煮食、比食客饮用。呢只天然矿泉水不含额外嘅矿物质,所以亦都可以作为饮用水。而作为煮食材料,白神山水比起一般嘅水更加可以带出食物嘅鲜味!唔知系咪心理作用啦,觉得特别好饮,饮完一杯又一杯🤣跟住就用餐噜!我哋每人叫咗个午餐,分别系Lunch Set B - 银鳕鱼西京味噌烧($320)同Lunch Set C - 鳗丼($380)。只系主食唔同,各自都有前菜、沙律、渍物同甜品。Lunch Set #1 - 前菜日本南瓜配鲣
对呢间餐厅念念不忘,就衬最近暑假得闲,嚟试埋佢哋嘅午餐。
呢日天气唔错,望出去嘅境系咁架!🌤🌊
一入到去,依旧系好舒服嘅环境、热情嘅服务。
一开始, 侍应会倒水落块干毛巾到,变成湿毛巾,等你抺下手仔,准备开餐😛
跟住就用餐噜!
Lunch Set #1 - 前菜
日本南瓜配鲣鱼汁,口感好似栗子咁,好入味,仲配上木鱼丝😋
Lunch Set #2 - 鲜蔬菜沙律
蔬菜非常新鲜爽口,配上蒜香蕃茄汁,酸酸地又带点蒜香嘅刺激,相当开胃👍
制作呢味菜前后需时四日,包括出水、用盐、面豉腌制,听到个过程都觉得用心!
用嚟腌制嘅面豉入面有五谷,所以带有天然甜味。
鱼肉实净,油份刚好,送饭一流😛
鳗鱼嚟自东京湾~
采用先蒸后烧嘅方法烹调,肉质软熟同好腍,入口即溶。
用鳗鱼骨调较酱汁,鳗鱼蒸烧后,反转浸,索晒啲汁,就唔驶特别再搽或者落酱汁喇!
另配有山椒粉,可以点鳗鱼食。
呢日嘅自家制甜品系自家制嘅雪糕。
同平时嘅雪糕唔同,呢到嘅雪糕以炼奶取代牛奶同糖。听落觉得好heavy,但其实唔会特别甜,口感就比较实同幼滑,忌廉味重啲,层次丰富。
味道好特别,好似我哋呢两只分别系Tiramisu味同Wasabi云呢拿味,特别又好食!
餐厅面面俱圆,由选料、烹调、服务,以致摆碟上菜都做到一丝不苟,相当impressive。
真系好想大家都认识到呢间隐世嘅日本高级菜🥺
Lunch Set B - 银鳕鱼西京味噌烧($320)
前菜
鲜蔬菜沙律
银鳕鱼西京味噌烧
白饭、味噌汁、渍物
自家制甜品
Lunch Set C - 鳗丼($380)
前菜
鲜蔬菜沙律